Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Doeke Sijens over 'De tuinen van de Finzi-Contini' van Giorgio Bassani


Schrijversvakschool

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


di, 20 jun. - 19.30


Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeiend en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Scott Fitzgerald, Couperus en Boelgakov, maar ook meer moderne titels van Bea Vianen en Jeanette Winterson. 

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Tonnus Oosterhoff, Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hier.

De tuinen van de Finzi-Contini

Aan de rand van het stadje Ferrara ligt een door een grote tuin omringde villa. Voor de oorlog woonden daar de Finzi-Contini’s, een teruggetrokken joodse familie. Ze hielden er een eigen synagoge op na, een bibliotheek en in de tuin een tennisbaan. Als de plaatselijke tennisclub in 1938 onder druk van de fascisten joden begint te weren, besluiten de Finzi-Contini’s hun privé-baan voor anderen in het stadje open te stellen. En zo komt de verteller van de roman, een joodse gymnasiast, in een van de laatste mooie zomers voor de oorlog plotseling in aanraking met de verlichte, weelderige droomwereld van professor Finzi-Contini en met zijn verleidelijke dochter Micòl.  De jongeren die in deze tuin bij elkaar komen voeren heftige discussies over de toekomst of praten over muziek. De verteller geeft rustig en zonder dramatiek de situatie van de Joden in Italië in deze periode weer. De lezer ziet het verhaal alsof hij in het hoofd van het personage zit, met alle vertroebeling en twijfels die dit met zich meebrengt. Deze verteltechnieken gecombineerd met de thema’s van een liefdesverhaal, van de weergave van de impact van het fascisme op de Italiaans-Joodse gemeenschap, van de verhouding tussen het verleden, het heden en de toekomst en het thema van leven en dood, maakt van De tuin van de Finzi-Contini’s een monument voor de Joodse bevolking van Ferrara.

Deze lezing wordt gegeven door Doeke Sijens.