Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Coen Peppelenbos over 'De grote Gatsby' van F. Scott Fitzgerald


Schrijversvakschool

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


do, 13 apr. - 19.30


Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeiend en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Scott Fitzgerald, Couperus en Boelgakov, maar ook meer moderne titels van Bea Vianen en Jeanette Winterson. 

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Tonnus Oosterhoff, Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hier.

De grote Gatsby

De grote Gatsby heeft als hoofdpersoon de mysterieuze Jay Gatsby, veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, die zich een weg naar de rijke bovenlaag van Amerika heeft gebaand. Het verhaal wordt verteld door Nick Carraway, die in West Egg bij New York de buurman van Gatsby is. Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby – jong, knap en verschrikkelijk rijk – lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan, op wie hij verliefd werd toen hij nog arm was en zij daarom met een rijke man trouwde. Dit heeft hem geprikkeld een fortuin bij elkaar te verdienen. Via Nick komt Gatsby weer in contact met Daisy en daarmee raakt het verhaal in een stroomversnelling. Aanvankelijk lijkt het erop dat Gatsby in zijn poging om Daisy terug te winnen zal slagen, tot geopenbaard wordt waarmee hij zijn kapitaal heeft verdiend. In koel, zakelijk proza laat Fitzgerald de onvermijdelijke nederlaag van Gatsby zien.

Deze lezing wordt gegeven door Coen Peppelenbos.

Terug