Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Aletta Beckers over 'Sinaasappels zijn niet de enige vruchten' van Jeanette Winterson


Schrijversvakschool

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


di, 17 jan. - 19.30


Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeiend en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Scott Fitzgerald, Couperus en Boelgakov, maar ook meer moderne titels van Bea Vianen en Jeanette Winterson. 

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Tonnus Oosterhoff, Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hier.

Sinaasappels zijn niet de enige vruchten

Jeanette, de hoofdpersoon van deze roman, is geadopteerd door een echtpaar dat tot de Pinkstergemeente behoort. In eerste instantie voelt Jeanette zich thuis binnen de kerk, maar er ontstaan grote problemen als blijkt dat zij zich tot meisjes aangetrokken voelt. Dit wordt door haar ouders en de kerk niet geaccepteerd en zij moet zelfs een exorcisme ondergaan. De hoofdpersoon weigert zich echter aan te passen en volgt haar hart. Hierover vertelt ze gepassioneerd, op dezelfde manier waarop ze eerder over haar geloof in Jezus sprak. Het boek bestaat uit acht secties, die elk de naam van een Bijbelboek hebben. De roman is min of meer autobiografisch en bezorgde de schrijver meteen een grote naam. De auteur spreekt zelf liever niet van een lesbische roman, maar van een gewoon verhaal over iemand die opgroeit en over de strubbelingen die daarbij horen. “I’ve never understood why straight fiction is supposed to be for everyone, but anything with a gay character or that includes gay experience is only for queers“.

Deze lezing wordt gegeven door Aletta Becker.