Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Esmé van den Boom over 'De wijde Sargassozee' van Jean Rhys


Schrijversvakschool

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


di, 08 nov. - 19.30


Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeiend en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Scott Fitzgerald, Couperus en Boelgakov, maar ook meer moderne titels van Bea Vianen en Jeanette Winterson. 

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Tonnus Oosterhoff, Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hier.

De wijde Sargassozee

De verteller van dit boek is Antoinette Cosway, die opgroeit op een suikerplantage in Jamaica. De eerste twee delen van roman zijn dan ook gevuld met de geuren en de geluiden van de Caraïben. Na de afschaffing van de slavernij is de familie van Antoinette arm geworden en daarom wordt zij gedwongen met een rijke Engelsman te trouwen, Mr Rochester. Antoinette is geestelijk niet sterk en alle machinaties die haar echtgenoot in gang zet om haar erfenis veilig te stellen ondermijnen haar.  De roman speelt zich af in de negentiende eeuw, toen een vrouw geen enkel recht had. De pogingen die Antoinette onderneemt om zelf het heft in handen te nemen mislukken, maar ze gaat in elk geval niet zonder verzet ten onder. Het laatste deel van de roman speelt zich af in Engeland, waar Antoinette op de zolder van een groot, koud huis, in afzondering wordt gehouden door Mr Rochester. Iedereen die Jane Eyre heeft gelezen zal weten hoe De wijde Sargassozee afloopt. De context die Jean Rhys hiervoor geeft is adembenemend. 

Deze lezing wordt gegeven door Esmé van den Boom.