Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Tonnus Oosterhoff over 'En toen waren er nog maar...' van Agatha Christie


Schrijversvakschool

Forum

Nieuwe markt 1, Groningen

10,-


di, 04 okt. - 19.30


Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeiend en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Scott Fitzgerald, Couperus en Boelgakov, maar ook meer moderne titels van Bea Vianen en Jeanette Winterson. 

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Tonnus Oosterhoff, Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hier.

En toen waren er nog maar…

Acht mensen krijgen een uitnodiging om een weekend door te brengen op een eilandje voor de Engelse kust. Onduidelijk blijft wie hen heeft uitgenodigd. Eenmaal aangekomen is de gastheer afwezig, de gasten treffen in een luxe villa alleen een kokkin en een butler aan. De roman beschrijft een bont gezelschap, dat nu niet bepaald harmonieus met elkaar omgaat. Al heel snel blijkt dat er een moordenaar onder hen is, die onbarmhartig toeslaat. Bij de ontrafeling wordt duidelijk dat elke gast ook wel iets op zijn kerfstok heeft, het lijkt daardoor op een wraakactie. Heeft de butler het gedaan? Of de kokkin? Of toch één van de gasten? Wie het is, blijft natuurlijk totaal onduidelijk, zowel voor de gasten als voor de lezer van het boek. En dat maakt deze roman ook meteen zo spannend en intrigerend. Agatha Christie was tijdens haar leven al één van de meest succesvolle detectiveschrijvers en nog steeds worden haar boeken veel verkocht. En toen waren er nog maar…is één van haar meest populaire boeken, ook al komen haar meest bekende speurders, Miss Marple en Hercule Poirot, er niet in voor. Het boek is meerdere malen verfilmd en – door Christie zelf – bewerkt tot toneelstuk. 

Deze lezing wordt gegeven door Tonnus Oosterhoff.