Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Over 'Aarde der mensen' van Pramoedya Ananta Toer


Schrijversvakschool Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


di, 09 apr. - 19.30


Dit seizoen presenteren we een serie roman besprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeien en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Evelyn Waugh, Elias Canetti en Pascal Mercier, maar ook meer minder bekende titels van Dola de Jong, Angela Carter en Patricia Highsmith.  

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. 

Deze roman, een van de eerste Indonesische historische romans, geeft een uitvoerig beeld van de koloniale samenleving in het voormalig Nederlands-Indië rond de eeuwwisseling. 

Minke, een Javaanse jongen van adellijke afkomst, voelt zich bevoorrecht dat hij als een van de weinigen van zijn volk de HBS in Soerabaja mag bezoeken. Hiermee krijgt hij toegang tot de westerse wetenschap en het rationeel denken. Dat hij daarmee ook van zijn eigen Javaanse culturele achtergrond vervreemdt en zijn identiteit verliest, wordt hij zich pas geleidelijk bewust na een aantal zeer schokkende ervaringen die hem doen inzien dat hij en zijn volk door de Nederlanders nooit als gelijken erkend zullen worden. Het dreigende verlies van eigen identiteit is tegelijkertijd een van de aanknopingspunten met het heden. 

De roman vormt een spiegel voor het moderne Indonesië waar oude waarden vervallen en een nieuwe samenleving haar vorm zoekt. 

Het is nog niet bekend wie deze lezing geeft.