Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

over 'Nachttrein naar Lissabon' van Pascal Mercier


Schrijversvakschool Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


di, 19 mrt. - 19.30


Dit seizoen presenteren we een serie roman besprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeien en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Evelyn Waugh, Elias Canetti en Pascal Mercier, maar ook meer minder bekende titels van Dola de Jong, Angela Carter en Patricia Highsmith.  

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. 

Raimund Gregorius is een 57-jarige gescheiden docent klassieke talen te Bern. Door een geëmotioneerde ontmoeting met een hem onbekende Portugese vrouw en daarop volgend zijn ontdekking van het boek Een goudsmid van woorden van de Portugese arts Amadeu de Prado, raakt hij dermate van slag dat hij van de ene dag op de andere zijn oude leven opgeeft en met de nachttrein afreist naar Lissabon. Hier gaat hij op zoek naar het verhaal achter Prado’s leven. Zo hoopt Raimond te ontdekken hoe hij zijn leven moet leiden en welke wending hij eraan kan geven om een ander mens te worden. 

Een ingenieuze roman over een zoektocht naar de vrijheid. 

Het is nog niet bekend wie deze lezing geeft.