Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Coen Peppelenbos over 'En de akker is de wereld' van Dola de Jong


Schrijversvakschool Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


do, 29 feb. - 19.30


Dit seizoen presenteren we een serie roman besprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeien en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Evelyn Waugh, Elias Canetti en Pascal Mercier, maar ook meer minder bekende titels van Dola de Jong, Angela Carter en Patricia Highsmith.  

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. 

Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, slaat een Nederlands echtpaar op de vlucht voor de nazi’s. Op hun zwerftocht door Europa vangen ze een aantal verweesde kinderen van verschillende nationaliteiten op. Uiteindelijk komen ze terecht in Tanger. Op een stukje onvruchtbare grond trachten ze te overleven en een nieuw bestaan op te bouwen. Ze werken de hele dag onder de hete zon en slepen met emmers water, maar veel wil er niet groeien. Maar dat is niet hun enige probleem. Tanger vol zit met nazispionnen, die hen nauwlettend in de gaten houden. 

Deze herontdekte roman laat zien hoe een oorlog stap voor stap het leven van vluchtelingen kan ontwrichten.  

Deze lezing wordt gegeven door Coen Peppelenbos.