Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de Literatuur

Aletta Becker over 'Circusnachten' van Angela Carter


Schrijversvakschool Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


do, 09 nov. - 19.30


Dit seizoen presenteren we een serie roman besprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeien en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Evelyn Waugh, Elias Canetti en Pascal Mercier, maar ook meer minder bekende titels van Dola de Jong, Angela Carter en Patricia Highsmith.  

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hieronder. 

Sophie Fevvers is een beroemde trapezeartiest, die haar levensverhaal vertelt aan de journalist Jack Walser: Hoe zij gevonden werd nadat zij uit een ei gekropen was, vleugels kreeg en leerde vliegen. Hoe zij de lieveling werd van het publiek in heel Europa, en hoe prinsen en grote kunstenaars haar het hof maakten. Jack Walser raakt zo gefascineerd door Sophie en haar bizarre wereld dat hij met het circus meetrekt van Londen naar het legendarische St. Petersburg, Tokio en Amerika en ondertussen de meest fantastische avonturen beleeft. 

Angela Carter speelt in deze schelmenroman met heel veel literaire thema’s en vermengt magisch realisme met post-feminisme en sprookjes.  

Deze lezing wordt gegeven door Aletta Becker.