Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de Literatuur

Doeke Sijens over 'Het Martyrium' van Elias Canetti


Schrijversvakschool Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


do, 12 okt. - 19.30


Dit seizoen presenteren we een serie roman besprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeien en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Evelyn Waugh, Elias Canetti en Pascal Mercier, maar ook meer minder bekende titels van Dola de Jong, Angela Carter en Patricia Highsmith.  

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hieronder. 

De hoofdpersoon van deze donkere en fascinerende roman is Peter Kien, een geleerde van wereldfaam, die meer van boeken houdt dan van mensen. In zijn huis heeft hij zo weinig mogelijk meubilair, zodat hij de hele dag kan rondlopen en nadenken. Het verhaal bestaat uit een serie gewelddadige incidenten en seksuele ontmoetingen, die samen een verontrustend beeld geven van een totalitaire samenleving. 

De roman laat de obsessie met macht zien en wil de lezer daarmee een spiegel voorhouden. De thema’s lijken loodzwaar, maar het boek is met dusdanig veel stijl, vertelkracht en liefde voor literatuur geschreven dat iedereen zich kan inleven in de gecompliceerde hoofdfiguur.  

Deze lezing wordt gegeven door Doeke Sijens.