Ga naar de inhoud

Meet & Greet met Lisette Jonkman i.v.m. haar hertaling van Jane Austens ‘Trots en vooroordeel’


Van der Velde

Van der Velde

Kruisstraat 30-34, Assen


za, 18 dec. - 14.00


Trots en vooroordeel.  De meest gewilde Wereldklassieker tot nu toe verteld door Lisette Jonkman

‘”Meneer Darcy is één en al beleefdheid,” zei Elizabeth met een licht sarcastisch glimlachje.’ Trots en vooroordeel van Jonkman is alweer het zesde deel in serie Wereldklassiekers van Blossom Books Wereldklassiekers: boeken die je gelezen móét hebben. Sinds 2019 hoopt deze uitgeverij met deze lijn meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. De nieuwe hertalingen blijven dicht bij het origineel en zijn tegelijkertijd zo bewerkt dat ze voor jongeren dé opstap vormen naar ander klassiek werk.

De Wereldklassiekers zijn uitgerust met een linnen omslag met folieopdruk. Sophie Pluim verzorgde ook voor dit vijfde deel het omslag, de pagina vullende zwart-witillustraties, de schutbladen en de beginkapitalen.

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman werd geboren op 16 juli 1988 in Haarlem. Ze groeide op in IJmuiden. In groep 7 begon ze met fictie schrijven, na het lezen van de Kippenvelreeks van R.L. Stine en de boeken van Paul van Loon. Aangemoedigd door haar docent, schreef ze een aantal horrorverhalen, met titels als Het is groot en het is heel erg eng. Hij wakkerde haar passie voor schrijven op jonge leeftijd aan, waarvoor Jonkman hem bedankte door haar eerste roman Glazuur aan hem op te dragen. Op de boekpresentatie overhandigde deze docent haar het eerste verhaal dat ze ooit schreef en aan hem cadeau had gedaan in groep 7. Hij had het veertien jaar lang bewaard.

In juni 2013 verscheen Verkikkerd en in november 2013 besloot ze fulltime te gaan schrijven. Het vervolg Verslingerd kwam uit in mei 2014. Aan het eind van 2014 verscheen Schrijven kreng!, Jonkmans eerste zogenaamde ‘hup-ga-nou-eens-schrijven’-gids. In 2017 kondigde Jonkman aan dat er een vervolg zou komen op Verkikkerd en Verslingerd, getiteld Verknocht.  Ter promotie van het nieuwe boek zou ze een kort verhaal schrijven over twee bijpersonages in de serie. Het korte verhaal werd echter steeds groter, tot het uitgegroeid was tot een trilogie: Onbreekbaar. De Onbreekbaar-trilogie kreeg van veel recensenten het label New Adult in plaats van feelgood/chicklit. Jonkman fungeert daarnaast regelmatig als jurylid bij schrijfwedstrijden.