Ga naar de inhoud

Meet & Greet Anne-Lot Hoek

'De strijd om Bali'


Van der Velde Assen

Van der Velde

Kruisstraat 30 - 34, Assen


za, 29 okt. - 14.00


Op zaterdagmiddag 29 oktober van 14.00 – 16.00 uur is Anne-Lot Hoek bij Van der Velde Boeken Assen te gast voor een meet & greet signeersessie van haar boek De strijd om Bali. 

De strijd om Bali – Een onthutsende, indringende en vernieuwende dekolonisatiegeschiedenis

De onafhankelijkheid van Indonesië is onomkeerbaar, de Republiek Indonesië is een feit. In 1946 bezet Nederland Bali en daar wordt de deelstaat Oost-Indonesië opgericht. Deze staat moet een toonbeeld worden van democratie, maar het gezag dwingt de loyaliteit van de bevolking meteen al meedogenloos af.

De strijd om Bali is een geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.

Aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de haarvaten van het koloniale systeem. Ze brengt een gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.

Anne-Lot Hoek

Anne-Lot Hoek is historica en journaliste. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en De Lage Landen. Voor haar werk over Indonesië ontving ze als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam de ASH Valorisation Award 2020. De strijd om Bali is haar debuut.

Terug