Ga naar de inhoud

Masterpiece: Tsjaikovski’s Vierde Symfonie

Met Arthur Japin


Noord Nederlands Orkest en SPOT

De Oosterpoort

Trompsingel 27, Groningen

32,50


za, 21 okt. - 19.00


Het Noord Nederlands Orkest en theater- en concertorganisatie SPOT Groningen hebben de handen ineengeslagen voor een bijzonder project: Masterpiece, waarbij bezoekers het meesterwerk Tsjaikovski’s Vierde Symfonie leren kennen als nooit tevoren.

Tijdens Masterpiece worden alle radertjes van een muziekstuk voorafgaand aan het concert uitgelicht, van de achtergrond van de componist tot de perspectieven op het stuk vanuit verschillende invalshoeken. Het publiek kan het stuk op een nieuwe manier ontdekken door losse onderdelen van het stuk te zien en te horen. Zo kun je onder andere naar een bijdrage van Arthur Japin, schrijver van de roman ‘Kolja’ over het mysterie rond de dood van Tsjaikovski. Op een ander podium speelt jazzpianist Mike Boddé een parafrase van het stuk in jazzstijl en NPO Klassiek-presentatrice Jet Berkhout vertelt over het stuk zelf, bijgestaan door dirigent Eivind Gullberg Jensen en een deel van het orkest. Aan het einde van de avond valt alles weer op zijn plaats en hoor je als hoogtepunt het stuk in zijn geheel, wat zorgt voor een nieuwe en inspirerende ervaring. En dit is slechts een greep uit het programma van Masterpiece! Er valt nog zoveel te ontdekken, óók voor mensen die het stuk kennen.

Programma
Aan het begin van de avond kun je verschillende onderdelen kiezen waar je naar toe gaat om meer te weten te komen over Tsjaikovski en zijn muziek. Binnenkort zullen we het tijdschema bekend maken.

De Vierde in vogelvlucht
NPO Klassiek-presentatrice Jet Berkhout voert je langs een aantal hoogtepunten uit de Vierde Symfonie van Tsjaikovski, terwijl musici van het NNO onder leiding van chef-dirigent Eivind Gullberg Jensen haar verhaal illustreren.

Kolja
Schrijver Arthur Japin werpt een licht op de mysterieuze dood van Tsjaikovski aan de hand van zijn meeslepende roman Kolja. Was het cholera of toch zelfmoord?

Tsjaikovski in jazz
Pianist Mike Boddé laat een oude traditie herleven door de mooiste thema’s uit Tsjaikovski’s Vierde Symfonie te verpakken in jazz.

Gewoon jezelf: de weg naar acceptatie
Miss International Queen 2023 Solange Dekker gaat in gesprek met Marcel Mandos, artistiek leider van het Noord Nederlands Orkest. Samen staan zij stil bij de positie van de LHBTIQ+ers in de tijd van Tsjaikovski en nu, in Nederland en de rest van de wereld.

De vrouwen van Tsjaikovski
Ondanks of juist vanwege Tsjaikovski’s homoseksualiteit speelden enkele vrouwen een doorslaggevende rol in zijn leven. Muziekhistorica Tea Stamhuis legt uit hoe dat zit.

Ritmes van de Vierde
NNO-slagwerker Stefan Kirschbaum neemt je in deze interactieve workshop mee naar een paar ritmisch bijzondere passages uit Vierde Symfonie. De beste manier om dat te ervaren is natuurlijk door zelf – letterlijk – aan de slag te gaan.

Door de ogen van de musici
Hoe bereiden de musici van het NNO zich voor op de Vierde Symfonie? Wat vinden zijn bijzonder aan dit meesterwerk? Op drie plekken in het gebouw vertellen aan aantal van hen over hun persoonlijke ervaringen.

Tsjaikovski’s Vierde Symfonie
Het hoogtepunt van Masterpiece: Tsjaikovski’s Vierde Symfonie, uitgevoerd van de eerste tot de laatste noot door het Noord Nederlands Orkest o.l.v. chef-dirigent Eivind Gullberg Jensen.