Ga naar de inhoud

Marja Pruis: Ik moet je niet vertrouwen

RUG Gastschrijver


Studium Generale Groningen

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen

4,-


ma, 02 dec. - 20.00


In literaire non-fictie lijkt het steeds meer geoorloofd de persoon van degene die schrijft voorop te stellen. Het ‘ik’ van de schrijver maakt de grenzen tussen roman, memoir en essay diffuser. Waarom pakt dit soms goed uit, en soms helemaal niet? En waarom lijkt het ene ‘ik’ waarachtiger dan het andere? In haar lezing ‘Ik moet je niet vertrouwen’ volgt gastschrijver Marja Pruis het essayistische spoor terug naar de kracht van hoogst persoonlijke fascinaties.

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025. Zij verkent in twee openbare Studium Generale-programma’s (11 november en 2 december)  de betekenis van authenticiteit en originaliteit. 

Marja Pruis studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de UvA in de jaren zeventig en tachtig. De docenten Jan Fontijn, Marita Mathijsen en Hugo Brandt Corstius maakten grote indruk op haar. Ze ging halverwege de jaren negentig voor De Groene Amsterdammer schrijven, aanvankelijk over vertaalde literatuur, biografieën en egodocumenten, later over Nederlandse literatuur. Sinds 2008 zit ze in de redactie van De Groene en maakt ze samen met Joost de Vries de boekenbijlage, geheten Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays en een tweewekelijkse column, in afwisseling met Niña Weijers. Klik hier voor de volledige biografie.

Gastschrijverschap Rijksuniversiteit Groningen 
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Ben je RUG-student en heb je een passie voor schrijven? Maak dan gebruik van deze unieke kans om deel te nemen aan de werkcolleges van RUG-gastschrijver Marja Pruis. Lees hier meer over hoe je je aan kunt melden.