Ga naar de inhoud

Maarten Duijvendak en Stefan van der Poel over ‘Lege plekken’

Bob Houwenlezing


Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Groninger Archieven

Cascadeplein 4, Groningen

5,-


vr, 18 nov. - 20.00


In de zesde Bob Houwenlezing vertellen Maarten Duijvendak en Stefan van der Poel over de lege plekken die de Joodse gemeenschap achterliet na de Tweede Wereldoorlog.

Onder de titel Lege plekken verschenen in opdracht van de gemeente Groningen zowel een rapport van Maarten Duijvendak als een boek van Stefan van der Poel. Het rapport stamt uit 2021 en richt zich met name op de ontvreemding van Joods vastgoed in de oorlog en het naoorlogse rechtsherstel. Het boek verscheen in 2022 en is breder van opzet. Het verwijst naar de lege plekken die de Joden in Groningen achterlieten.

Maarten Duijvendak is oud-hoogleraar Economische, Sociale en Regionale Geschiedenis. Stefan van der Poel is universitair docent Eigentijdse Geschiedenis.

Bob Houwenlezing

De Bob Houwenlezing is genoemd naar de belangrijke Groningse verzetsstrijder én oprichter van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Met deze jaarlijkse lezing wil het OVCG enerzijds de herinnering aan de oorlog levend houden en anderzijds het publiek stimuleren om na te denken over leven in vrede en vrijheid in de eigen leefomgeving en in de wereld. Of, om Bob Houwen te parafraseren, ‘Het is zaak dat de geschiedenis van de jaren 1940-1945 doorgegeven wordt en dat mensen daardoor gesterkt en bemoedigd mogen worden om geestelijk weerbaar te zijn of te worden.’ Deze boodschap heeft ook in de huidige tijd niets aan kracht verloren.

Programma

20.00– 20.05 Opening door Frank Vermeer, voorzitter OVCG
20.05 – 20.45 Maarten Duijvendak over het rapport Lege plekken
20.45 – 21.05 Pauze
21.05 – 21.45 Stefan van der Poel over het boek Lege plekken
21.45 – 21.50 Sluiting

De lezing wordt georganiseerd door het Oorlogs- en Verzetcentrum Groningen.

Entree € 5,00 p.p / studenten € 2,50 p.p.
Gebouw open 19.30 uur
Gratis parkeren, melden bij de slagboom

Terug