Ga naar de inhoud

Literaire middag met Boekenweekauteur Raoul de Jong


Van der Velde Assen

Van der Velde

Kruisstraat 30-34, Assen


di, 14 mrt - 15.00


Speciaal in kader van de Boekenweek is op dinsdagmiddag 14 maart Boekenweekauteur Raoul de Jong bij ons te gast. Van 15.00 uur tot 16.30 uur is Raoul de Jong bij Van der Velde Boeken Assen te gast om te vertellen over zijn essay. In Boto Banja neemt hij ons mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers. De 88ste Boekenweek heeft als thema ‘Ik ben alles’ en vindt plaats van zaterdag 11 t/m zondag 19 maart 2023.

Aanmelden gewenst bij ons aan de balie of via: assen@vanderveldeboeken.nl of via 0592-317519. Entree: gratis

Boekenweek 2023 Ik ben alles – De pluriformiteit van onze identiteit

Met het Boekenweekthema Ik ben alles vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is eenieder van ons de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Raoul de Jong: ‘Ik moest huilen toen ik hoorde dat ik het volgende Boekenweekessay mag schrijven, met snottebellen en geluid. Het is niet elke dag dat iemand zoals ik, een half Groningse, half Surinaamse, dansende schrijver, zo’n enorme eer ten deel valt. Sterker nog: ik ben de eerste Boekenweekauteur met Surinaamse roots. Daarom huilde ik, niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle schrijvers op wier schouders ik sta. Ik weet hoe hard ze hebben moeten vechten om hun stem te laten horen: schrijvers als Anton de Kom, Theo Comvalius, Edgar Caïro en Leo Ferrier. Deze kroon is niet alleen voor mij, ook voor hen. Ik zal mijn uiterste best doen om hem met waardigheid te dragen.’

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) reisde op zijn negentiende vier maanden door West-Afrika, overleefde vier maanden New York met vijftig Dollar op zak en wandelde van Rotterdam naar Marseille uit naam van zijn hond Puck. Hij schreef columns, artikelen en verschillende rubrieken voor onder andere NRC Handelsblad, nrc.next, IS, Vrij Nederland, Elle, Het Parool en Vrij Nederland. Hij publiceerde zes boeken. In 2005 won zijn debuut de Dick Scherpenzeelprijs voor beste journalistieke werk over niet-Westerse landen in de Nederlandse media. Zijn meest recente boek De Grootsheid van het Al stond op de shortlist voor de Bob den Uyl 2014 en won Het Beste Rotterdamse Boek 2015.

De Jong maakte items voor Café de Liefde (2008) van de VPRO en hij schreef en regisseerde het programma Iedereen Kan Dansen (2012) voor Villa Achterwerk. 

In 2017 schreef hij samen met schrijfster Sanneke van Hassel de leesvoorstelling In Suriname. Het stuk werd geregisseerd door Johan Simons, met onder andere Jörgen Raymann, Noraly Beyer, Pierre Bokma en Karin Amatmoekrim. In 2020 gaat het stuk in reprise.

In november 2020 verscheen zijn boek Jaguarman; mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden.