Ga naar de inhoud

Lezing/signeersessie Vivian Tevreden

Over 'Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal'


Boekhandel Daan Nijman

Daan Nijman

Heerestraat 87, Roden


do, 23 mei - 19.30


Op donderdag 23 mei ontvangen wij Vivian Tevreden bij ons in de winkel in Roden om te vertellen over haar debuut Ma Yenko – Een Caraïbisch levensverhaal. De (korte) lezing beging om 19.30 uur en er is volop ruimte voor het stellen van vragen en Vivian signeert tevens haar boek. 

Ma Yenko vertelt de geschiedenis van opeenvolgende generaties vrouwen op Anguilla, Sint Maarten, Curaçao en uiteindelijk Holland. Het boek werpt een andere blik op de geschiedenis van slavernij en kolonisatie, vanuit het perspectief van vrouwen-van-kleur. Zij ondergaan en dragen hun lot, maar zijn ook krachtig, en vinden hun weg.

Ma Yenko verschijnt in twee delen. Het eerste deel speelt zich af op Anguilla en Sint Maarten. We volgen Vivian en haar moeder op de boerderij van grootvader Joan op Anguilla en in hun dienstverband bij een ‘gegoede’ familie op Sint Maarten. De geest van Vivians overgrootmoeder Mallie is daarbij voortdurend aanwezig, vaak samen met de wijze Mildred. Samen zitten ze op een tak en staan Vivian met raad en daad terzijde. In deel twee verhuizen we met Vivian mee naar Curaçao en komen we uiteindelijk terecht in Holland. Dit deel verschijnt in het voorjaar van 2025.

Vivian Tevreden over de titel: “Ma Yenko betekent ‘Laten we gaan’ in het Twi, de taal van het Ashantivolk uit Ghana. Van daaruit zijn in de 17e eeuw vele mensen verhandeld naar onder meer het Caraïbische gebied. Die oude taal wordt nog steeds gesproken, waaronder door een van de personages in mijn boek. ‘Ma Yenko,’ zegt ze, als ze met een groep vrouwen bij volle maan de berg op gaan om de voormoeders te raadplegen, ‘laten we gaan’.”