Ga naar de inhoud

Lezing over Simon Carmiggelt

Door Coen de Jonge


Nutsdepartement Vredewold

Dorpshuis de Til

Tolberterstraat 36A, Leek

10,-


do, 30 mrt. - 14.30


Op uitnodiging van Nutsdepartement Vredewold houdt Coen de Jonge uit Peize een lezing over auteur Simon Carmiggelt.

Een scherp oog voor dwaasheid
Simon Carmiggelt (1913-1987) was jarenlang een van onze meest gelezen schrijvers. Niet vreemd, want hij stond bekend als humorist, door zijn zogenaamde ‘Kronkels’ in het Het Parool maar ook door zijn vele tv-optredens. En dan werden zijn teksten dankbaar gebruikt door cabaretiers als Wim Sonneveld en Wim Kan.

Maar was Carmiggelt alleen maar humorist? Hij schreef een tijdlang ook gedichten, en zijn stukken werden later uiterst melancholiek. Hij kon soms heel woedend worden, had een flinke rol in het verzet, was een ietsepietsje ijdel, had een kolossaal geheugen en zag vaak scherp de dwaasheid en absurditeit in dingen die de meeste mensen normaal vinden. Daarbij kwam een talent om diep te kunnen luisteren naar andere mensen. Maar hij wilde ook graag optreden en gezien worden. 

Coen de Jonge zal Simon Carmiggelt van verschillende kanten belichten. Zijn werk, zijn leven, zijn optredens, zijn stijl en erfenis. Ook laat hij enkele illustratieve video’s zien en geeft aandacht aan de muziek in het werk van de schrijver.
De hoofdvraag zal daarbij zijn: waarom wordt Carmiggelt nog zo weinig gelezen, terwijl zijn invloed nog best groot is?

Entree: € 10,- (incl. kop koffie/thee en een consumptie); leden van Nutsdepartement Vredewold: € 5,-.

Inlichtingen: nutvredewold@gmail.com