Ga naar de inhoud

Lezing Judith Koelemeijer

Over "Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven"


Van der Velde Assen

7,50


wo, 09 nov. - 19.30


Op woensdagavond 9 november is Judith Koelemijer te gast bij Van der Velde Boeken Assen om over haar meest recente boek Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven te vertellen. Aansluitend is er alle tijd om vragen te stellen aan de schrijver en uw boek te laten signeren.

Tijdstip: 19.30 uur tot 22.00 uur (inloop 19.00 uur)
Entree: €7,50 (inclusief consumptie)
Aanmelding verplicht via Assen@boekhandelvandervelde.nl of via 0592-317519

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel. Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden? Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen. Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.

Judith Koelemeijer

Koelemeijer studeerde Nederlands en Culturele Studies en volgde een cursus aan de postdoctorale opleiding Journalistiek. Na haar studie werkte ze bij de Volkskrant. In 2000 nam ze ontslag bij die krant om zich volledig te kunnen wijden aan het schrijven van haar debuutroman Het zwijgen van Maria Zachea, die in 2001 verscheen. Van deze familiegeschiedenis werden meer dan 250.000 exemplaren verkocht en het boek werd bekroond met de NS publieksprijs in 2002, het Gouden Ezelsoor in 2003 en de Zaanse Cultuurprijs.

In 2008 verscheen de biografie Anna Boom, die ook vertaald werd naar het Duits en daar verscheen onder de titel Das Leben der Anna Boom – die Geschichte einer mutigen Frau. Het boek stond in 2008 op de achtste plaats in de Nederlandse top tien van bestverkochte non-fictie boeken. In juni 2009 verscheen Mijn vader, de familie en ik in de reeks Literaire Juweeltjes. Koelemeijer schreef vanaf oktober 2009 samen met haar zus Rosa een interviewreeks voor het tijdschrift esta.

Augustus 2013 verscheen Hemelvaart. Het is haar eerste autobiografische boek en het gaat over het noodlottige einde van een vakantie op het Griekse Paros in 1985. In 2022 publiceerde Koelemeijer een biografie over Etty Hillesum.