Ga naar de inhoud

Lezing Joke Hermsen

Over 'Onder een andere hemel'


Van der Velde Assen

Van der Velde

Kruisstraat 30-34, Assen


do, 21 mrt. - 20.00


Op donderdag 21 maart is schrijfster en filosofe Joke Hermsen te gast bij Van der Velde boeken Assen om alles te vertellen over haar nieuwste boek ‘Onder een andere hemel’, een filosofisch memoir over heimwee en verlangen. 

Met haar passie en bevlogenheid weet Joke Hermsen haar lezers steevast te inspireren en tot nadenken aan te zetten. Als geen ander kan zij uitleggen hoe de kloktijd ons leven is gaan beheersen en hoe we daardoor vervreemd zijn geraakt van die andere, meer op de ervaring gerichte tijd. Hermsen onderzoekt in haar boeken hoe wij de rust kunnen bewaren en de menselijke maat in het oog kunnen houden in onze door moderne media en technologie versnelde samenleving.

De bestsellers ‘Stil de tijd’ (2010) en ‘Kairos. Een nieuwe bevlogenheid’ (2014) werden diverse malen bekroond. Haar essay voor de Maand van de Filosofie, ‘Melancholie van de onrust’ (2017), stond weken achtereen in de top tien van de CPNB bestsellerlijst.

‘Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.’

Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid en de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. Ze houdt ook haar eigen heimwee scherp tegen het licht, die haar al sinds haar kindertijd achtervolgt.

In een boeiende dialoog met denkers en dichters als Hannah Arendt, Maya Angelou, Rainer Maria Rilke, Lou Salomé, Friedrich Hölderlin, Simone Weil en Ingeborg Bachmann schetst Hermsen de ervaring van vervreemding en thuisloosheid, en de hoop op een thuiskomst in verhalen, herinneringen en politieke verbondenheid.

Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Tot haar bekendste en meest succesvolle boeken behoren Stil de tijd (winnaar Jan Hanlo Essayprijs), De liefde dus (winnaar Halewijnprijs, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs), Kairos (shortlist beste filosofieboek), Blindgangers (longlist Libris Literatuur Prijs) en Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, dat ook verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Noors, Deens en Arabisch.