Ga naar de inhoud

Lévi Weemoedt signeert – Het leven is zo eenzaam niet


Van der Velde

Van der Velde

Kruisstraat 30-34, Assen


za, 20 nov. - 14.00


Zaterdagmiddag 20 november signeert Lévi Weemoedt van 14.00 uur t/m 15.00 uur zijn nieuwste bundel Het leven is zo eenzaam niet bij van der Velde Boeken Assen. Het Leven is zo eenzaam niet is is een treffende greep uit Weemoedts droevigste hoogtepunten.

(Signeersessie// Meet en Greet// Datum: zaterdag 20 november// Tijdstip: 14.00 uur t/m 16.00 uur// Locatie: Van der Velde Boeken Assen// Entree: gratis)

Het leven is zo eenzaam niet.

‘De meest opzienbarende verrijzenis sinds Lazarus’, zo noemde Piet Piryns de wederopstanding van Lévi Weemoedt dankzij de bloemlezing die Özcan Akyol samenstelde ter ere van Weemoedts zeventigste verjaardag. Van Pessimisme kun je leren! (2018) werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De geschrokken dichter, van kinds af aan weinig aandacht gewend, reageerde met een kort versje:

Kleine correctie Door menigeen vergeten

werd ik voor dood versleten.

Versleten ben ik wel.

Maar dood is iets te snel.

En zó begint de bundel Het leven is zo eenzaam niet. Samen met Vic van de Reijt heeft Weemoedt een keuze gemaakt uit de mooiste gedichtjes die niet meer in druk zijn. Het is een treffende greep geworden uit Weemoedts droevigste hoogtepunten, waaronder zijn ‘Tips voor alleenstaanden’. Weemoedt zou Weemoedt niet zijn als hij niet ook de nodige nieuwe versjes aan deze verzameling toevoegde.

Lévi Weemoedt

Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan.[2] Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten die veelal in en rondom Vlaardingen spelen. Ook was hij als medewerker verbonden aan het Algemeen Dagblad en publiceerde hij in Renaissance. Verder was Weemoedt van 1976 tot 1979 redacteur van literair-satirisch studentenblad Propria Cures, later, in de jaren ’80 schreef hij in “Mare,” het weekblad van de Rijksuniversiteit Leiden.

Weemoedt debuteerde in 1977 met Geduldig Lijden, een jaar later gevolgd door Geen Bloemen en Zand Erover (1981). Zijn werk werd in 2007 verzameld in Vanaf de dag dat ik mensen zag. In totaal 261 gedichten was de oogst van dertig jaar schrijven. In 2014 voegde de bundel Met enige vertraging daar 83 gedichten aan toe. In 2018 verscheen Pessimisme kun je leren ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag. Deze bloemlezing kwam bovenaan te staan in De Bestseller 60 en er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Sinds 1992 woont hij in Assen.

Terug