Ga naar de inhoud

Levenswerk – lezing door Bertien Minco


Synagoge Groningen

Synagoge

Folkingestraat 60, Groningen


zo, 19 sep. - 15.30


In 1981 werd de sjoel in de Folkingestraat in Groningen heropend na een ingrijpende restauratie. Na dertig jaar als wasserette te hebben gediend was het gebouw totaal in verval geraakt. De ouders van schrijver en verteller Bertien Minco waren hierbij actief betrokken, als bestuurders van de Joodse Gemeente in de stad. De heropening van de sjoel vervulde hen met trots en vreugde. Het was hun levenswerk.

Nu, veertig jaar later, maakte Bertien Minco een audioproductie voor de nieuwe vaste expositie van diezelfde synagoge, waarin ze een persoonlijk narratief toevoegt aan de tentoonstelling en waarmee ze een wezenlijke bijdrage levert aan het levenswerk van haar ouders. Ze vertelt het verhaal van de familie. Over wie ze waren, hoe ze leefden en hun geloof beleden.

Bertien Minco verzorgt deze middag een lezing over de nieuwe ontdekkingen die ze deed over haar familiegeschiedenis en over het maken van deze bijzondere literaire audioproductie. Over haar jeugd in het getraumatiseerde en zwijgzame naoorlogse Joodse Groningen schreef Bertien de roman ‘Liever niet op reis’, die verscheen bij Uitgeverij Magonia in 2016 en is verkrijgbaar in de sjoelshop van Synagoge Groningen. Na afloop van de lezing kan het boek gesigneerd worden en kan de audiotour in de synagoge beluisterd worden.

Levenswerk – lezing door Bertien Minco

Zondag 19 september 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur)

Synagoge Groningen | Folkingestraat 60

GRATIS TICKETS (bestellen is noodzakelijk!) | Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld!

Deze lezing is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Nederlands Letterenfonds en met bemiddeling van De Schrijverscentrale.