Ga naar de inhoud

Joris Luyendijk over ‘De zeven vinkjes’


Forum Groningen en Boekhandel van der Velde

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen


wo, 20 apr. - 20.00

10,-


Zelden werd een boek online zo gevierd én bekritiseerd als De zeven vinkjes van Joris Luyendijk. Op 20 april geeft Luyendijk een lezing over zijn nieuwste boek.

Over De zeven vinkjes

  • Minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder
  • Minstens één in Nederland geboren ouder
  • Man
  • Hetero
  • Wit
  • Gymnasium of vwo
  • Universiteit

Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in de samenleving. Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders: een witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de muur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam. 


In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.

Deze avond organiseren we in samenwerking met boekhandel Van der Velde. 

Over Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (Amsterdam, 1971) is schrijver. Hij publiceerde over zijn tijd als student in Egypte Een goede man slaat soms zijn vrouw en over zijn jaren als Midden-Oostencorrespondent Het zijn net mensen. Vanaf 2011 onderzocht hij voor The Guardian in Londen de bankenwereld. Dit resulteerde in het boek Dit kan niet waar zijn, dat verscheen in meer dan twintig landen en werd bekroond met de NS Publieksprijs. In De zeven vinkjes komt al het werk van Luyendijk samen.

De pers over De zeven vinkjes

‘Mijn eerste reactie was: wéér een boek dat de witte man van alles de schuld geeft. Maar De zeven vinkjes is echt een eyeopener. Ik had nooit zó stilgestaan bij de voordelen die ik bij mijn geboorte en opvoeding cadeau heb gekregen.’ – Ralf Liekens, HUMO

‘Ik ben Joris Luyendijk, Sander Schimmelpenninck en eerder ook Rutger Bregman eigenlijk zeer erkentelijk. Want het loopt de spuigaten uit en eindelijk luistert er iemand.’ – Harriet Duurvoort, de Volkskrant