Ga naar de inhoud

Janneke Jager speelt Fantoomgeluk

Een fout-nostalgische cabarettrip


Der Aa Theater

Der Aa Theater

Akerkstraat 11, Groningen

17,50


za, 29 okt. - 20.15


Janneke Jager, één van de deelnemers van NOORDWOORDs Talentprogramma is zaterdag 29 oktober te zien in het Der Aa theater met haar cabaretvoorstelling Fantoomgeluk – een fout-nostalgische cabarettrip.

Wanneer Janneke op zolder struikelt over een vergeten tas met oude cassettebandjes, wordt ze terug geslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar Noord Groningse tienerkamertje, te dromen over ‘later’.  Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was – zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren 80 hoopte én kon vermoeden. Maar is dat erg? En kan het nog anders? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…?

Puur en persoonlijk. Onstuitbaar. Met als climax een ronduit hilarische conference over het fenomeen festival. Een onuitwisbare personality”  –  Jacques d’Ancona, DvhN, 27 september 2021


Teksten & zang: Janneke Jager
Muziek & begeleiding: Bas Bons & Timo Menkveld
Regie: Titus Tiel Groenestege

Janneke’s wieg stond op het kale polderlandschap van Noord – Groningen, waardoor ze een grote fantasie ontwikkelde. Met een brutale blik bekijkt Janneke de wereld en beschrijft deze met een ontluisterende opmerkzaamheid. Janneke vertelt sterk geschreven verhalen en weet met name te imponeren met haar liedjes. Met een zangstem die indruk maakt. Over haar aandeel in het muziektheaterproject ‘HAIM’ in de Eemshaven (september 2021) oordeelde Jacques d’Ancona: ”Met haar stralende persoonlijkheid, haar naturel en haar vocale vermogen is zij de ster van de avond”.

Nadat Janneke in 2015 de kwartfinale haalde van het Leids Cabaretfestival, heeft ze op vele podia vlieguren gemaakt. Ze tourde twee jaar met de Cabaretpoel, volgde een jaartraject aan de Koningstheateracademie en werd door Guido Weijers geprogrammeerd in zijn Comedy Festival. In 2019 schreef ze een fraaie ode aan Groningen, waarvoor Duncan Laurence de muziek componeerde. Het nummer werd een bescheiden hit, en na haar eerste avondvullende voorstelling ‘Femme Façade’ is ze nu op tournee met ‘Fantoomgeluk’.