Ga naar de inhoud

Ineke Noordhoff over haar boek Schaduwkust


Historische Kring Zuidhorn

Cultureel Centrum Zuidhorn

Jellemaweg 3, Zuidhorn


do, 21 apr. - 20.00


Een verhaal over het wel en wee van 4 generaties Sijpkens en de polder bij Lauwersoog. Over het ontstaan en het leven aan de Waddenkust. De familie Sijpkens woonde later in Zuidhorn.

Op donderdag 21 april om 20.00 uur wordt in het Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn een inleiding gegeven over de geschiedenis van de Groninger Waddenkust door mevrouw Ineke Noordhoff. Via familiegeschiedenis – vier generaties Sijpkens – worden we meegenomen naar de negentiende eeuw. De Sijpkens moeten het hoofd bieden aan de storm van 1877. De boerderij van de familie lag ooit vlak aan zee, maar met de winning van de Westpolder in 1875 ligt de nieuwe dijk weer een stukje verderop. Meteen wordt duidelijk: inpolderen van de vruchtbare grond gaat niet zonder slag of stoot. De zee slaat terug in 1877, grote delen van de dijk worden weggeslagen, mensen en dieren verdrinken, boerderijen en huizen lopen ernstige averij op. Door de ogen van vier generaties Sijpkens zien we hoe de boeren de Waddenzee terugdringen en het kustlandschap naar hun hand zetten. De Westpolder, in 1875 aangelegd, staat model voor de inpolderingen langs de Groningse Waddenzee waarover hardnekkige strijd is geleverd met de elementen en de overheden. Het verhaal begint met de storm van 1877 en eindigt met een dreigende dijkdoorbraak bij het Vierhuistergat in 2013.

Ineke Noordhoff is journalist, econoom en landschapshistorica. Ze is redacteur bij Noorderbreedte en heeft over de meeslepende geschiedenis van de Groninger Waddenkust het boek “Schaduwkust” geschreven.