Ga naar de inhoud

Mathijs Sanders in gesprek met Marja Pruis

RUG Gastschrijver


Studium Generale Groningen

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen

4,-


ma, 11 nov. - 20.00


Op deze avond maken we kennis met Marja Pruis, de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen gedurende het Academiejaar 2024-2025. Zij wordt geïnterviewd door hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders over haar werk en over de literatuur van nu.

Marja Pruis (Amsterdam, 1959) studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de UvA in de jaren zeventig en tachtig. De docenten Jan Fontijn, Marita Mathijsen en Hugo Brandt Corstius maakten grote indruk op haar. Ze ging halverwege de jaren negentig voor De Groene Amsterdammer schrijven, aanvankelijk over vertaalde literatuur, biografieën en egodocumenten, later over Nederlandse literatuur. Sinds 2008 zit ze in de redactie van De Groene en maakt ze samen met Joost de Vries de boekenbijlage, geheten Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays en een tweewekelijkse column, in afwisseling met Niña Weijers. Klik hier voor de volledige biografie.

Mathijs Sanders is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar internationale literaire betrekkingen in de twintigste eeuw en naar eigentijdse poëzie. Zijn meest recente boek is Boekhouders van de vergankelijkheid. Late stijl in nieuwe poëzie (Gent, 2024).

Gastschrijverschap Rijksuniversiteit Groningen 
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Ben je RUG-student en heb je een passie voor schrijven? Maak dan gebruik van deze unieke kans om deel te nemen aan de werkcolleges van RUG-gastschrijver Marja Pruis. Lees hier meer over hoe je je aan kunt melden.