Ga naar de inhoud

Holocaustherdenkingslezing met Astrid Sy


Synagoge Groningen

Synagoge

Folkingestraat 60, Groningen

0,-


do, 26 jan. - 16.00


In het kader van de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust zal Astrid Sy in Synagoge Groningen een herdenkingslezing verzorgen. Astrid Sy is historica, schrijfster en presentatrice van Andere Tijden. In haar lezing neemt Astrid het publiek mee in het schrijfproces en reflecteert over de uitdagingen in het schrijven van een roman over een beladen geschiedenis. De lezing vindt plaats op donderdag 26 januari om 16.00 uur, de toegang is gratis, aanmelden is noodzakelijk via reserveren@synagogegroningen.nl.

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Sinds 2006 is deze datum ingesteld als internationale herdenkingsdag. In Synagoge Groningen werden eerder rondom deze datum herdenkingslezingen verzorgd door Ron van Hasselt (2020) en Bert Jan Flim (2022). Toen Astrid Sy op 22-jarige leeftijd stage liep bij het Holocaust instituut Yad Vashem in Jeruzalem, las ze een artikel uit 1986 over een Crèche in Amsterdam. Zeshonderd Joodse kinderen zijn uit het gebouw gered van een zekere dood, tijdens de van de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal liet haar niet meer los. In 2021 kwam haar boek Noem geen namen uit, over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden. Voor het boek liet Astrid zich inspireren door de moedige vrouwen en mannen die betrokken waren bij het reddingswerk uit de Crèche.

Complexiteit en gevoeligheden

Het schrijven van dit boek was een persoonlijke zoektocht naar de belevingswereld van deze jonge verzetsmensen. Welk onderzoek ging vooraf aan het schrijven? Hoe vertaalde Astrid de feitelijke geschiedenis naar een fictieve roman? Welke thema’s legt het boek bloot? Hoe ga je als schrijver om met complexiteit en gevoeligheden van de Sjoa? En in hoeverre is dat je verantwoordelijkheid? In haar lezing neemt Astrid het publiek mee in het schrijfproces en reflecteert over de uitdagingen in het schrijven van een roman over een beladen geschiedenis.

Holocaustherdenkingslezing met Astrid Sy in Synagoge Groningen

Aanvang: donderdag 26 januari 16.00 uur (Synagoge vanaf 15.30 uur geopend)

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 te Groningen

Deelname aan de lezing is gratis. Aanmelden is noodzakelijk, dit kan door een bericht te sturen naar reserveren@synagogegroningen.nl.