Taal houdt zich niet aan landsgrenzen in het poëtische Grensland
De voorstelling Het Grensland van zes Nederlandse en Duitse dichters beleeft op woensdag 2 oktober een Duitse première. De zes duiken in de talen van het grensgebied, die zich niets lijken aan te trekken van geografische landsgrenzen of grenscontroles.
Groningers die aan de grens wonen, passeren dagelijks de landsgrens voor boodschappen of een tankbeurt. Op de reclameborden wordt alles in het Nederlands en Duits gepromoot. Er klinken ook verschillende talen: het Duits, het Nederlands, maar ook het Gronings dat soms meer weg lijkt te hebben van het Platt Duits dan van het Nederlands. De taalsituatie op de grens vormt het uitgangspunt van de voorstelling Het Grensland. De zes dichters presenteren een literaire collage van verhalen en talen.
Het Grensland komt voort uit een artist-in-residence, georganiseerd door Grasnapolsky in samenwerking met NOORDWOORD en het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Grasnapolsky, dat sinds 2019 plaatsvindt in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Groningen, staat als festival bekend om zijn mix van opkomende Nederlandse en Belgische muzikale acts en het hedendaagse kunstprogramma met zowel beeldende kunst als performance. Met de lancering van deze artist-in-residence heeft ook taal (immaterieel erfgoed) een plek gekregen in de actuele programmering van Grasnapolsky.
Dit jaar overtrof het aantal aanmeldingen voor de artist-in-residence aanzienlijk het aantal beschikbare plaatsen. Voor deelname was het niet vereist dat schrijvers en dichters het Gronings of een andere variatie van het Nedersaskisch al machtig waren; ze werden op hun motivatie geselecteerd en vervolgens uitgedaagd om te ontdekken hoe streektaal een verrijking kan zijn voor hun literaire gereedschapskist. Dit jaar werden uit de aanmeldingen Mire Buthmann (D), Micha Ebeling (D), Richard Nobbe (NL), Hannan van Rooij (NL), Vlinder Verouden (NL) en Jorine Witte (NL) geselecteerd. De wijze waarop ze zich verhouden tot de streektaal is een belangrijk thema in de voorstelling geworden.
Het Grensland stond al op Grasnapolsky en Dichters in de Prinsentuin en vindt op 2 oktober plaats in de Höltungsmühle in Meppen. In Duitsland is een samenwerking aangegaan met Emsländische Landschaft. Europese samenwerking
Het project Het Grensland wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschand-Nederland en zijn programmapartners en wordt medegefinancierd door de Europese Unie (EU). Het Nederlands Letterenfonds en de Provincie Groningen dragen ook bij aan dit project.
Credits
Dichters: Mire Buthmann (D), Micha Ebeling (D), Richard Nobbe (NL), Hannan van Rooij (NL), Vlinder Verouden (NL) en Jorine Witte (NL). Support: Gesche Gloystein (D) Regie: Theo de Groot (NL).