Ga naar de inhoud

Henk Schulte Nordholt over Merdeka


Sociëteit de Harmonie & Godert Walter

Sociëteit de Harmonie

Kreupelstraat 10, Groningen


di, 22 mrt. - 19.30


Op dinsdag 22 maart organiseert sociëteit de Harmonie in samenwerking met Godert Walter een avond met de schrijver Henk Schulte Nordholt over zijn onlangs verschenen boek ‘Merdeka’ over de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië. Schulte Nordholt wordt geïnterviewd door Anne Bergsma. De avond begint om 19.30 uur – inloop vanaf 19.00 uur – en vindt plaats in sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10. De toegang bedraagt € 5,00 (leden Harmonie gratis). U kunt zich voor deze avond opgeven onder boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl

Het Boek

Onder de leus ‘Merdeka!’ stortte de Republiek Indonesië zich in 1945 in een strijd om de onafhankelijkheid waarvan niemand de afloop kon voorspellen. Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt vertellen een nieuw verhaal over de revolutie waarin naast de strijd tegen de Nederlanders de ongewisse opkomst van de Republiek centraal staat.

Na de gruwelen van de Japanse bezetting moesten de republikeinse leiders een nieuwe staat zien op te bouwen. Zij kregen van Nederlandse zijde te maken met kortzichtige politici en oorlogszuchtige militairen. In eigen kring moest de Republiek het hoofd bieden aan eigenzinnige en strijdlustige jongeren, autonome militaire leiders, behoudende federalisten, revolutionaire communisten en radicale moslims. Staatsgrepen, een burgeroorlog en Nederlandse aanvallen bedreigden het voortbestaan van de Republiek. Daarom is de overwinning die de Indonesische leiders uiteindelijk behaalden het grote wonder van de revolutie.

Reserveren via: boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl