Ga naar de inhoud

Grote verwachtingen: Geert Mak en Leonieke Vermeer


Studium Generale Groningen

Aletta Jacobshal

Blauwborgje 4, Groningen


ma, 14 mrt. - 20.00


Hoe beleefden wij, Europeanen, de eerste twee decennia van deze eeuw? Wat is er van alle hoop en verwachting, na de val van de Muur, terechtgekomen? Wat waren de diepere achtergronden van 9/11, de banken- en eurocrisis, de vluchtelingenstroom van 2015, de Oekraïnecrisis, de Brexit? En hoe zit dat met de coronacrisis, die de toch al wankele solidariteit extra op de proef stelde? Wat voor effect had dit alles op de doorsnee Europeanen? Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Cultuurhistoricus Leonieke Vermeer gaat met Geert Mak in gesprek over het verleden en de toekomst van Europa.

Waar In Europa handelde over de twintigste eeuw en hoe die, in veel opzichten gruwelijke periode getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa en de vluchtelingen, de effecten van de coronacrisis. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.

Geert Mak is journalist en schrijver. Hij werkte voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de VPRO-radio; hij schreef onder meer Een kleine geschiedenis van AmsterdamHoe God verdween uit JorwerdDe eeuw van mijn vader en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder De Gouden Ganzenveer, De Gouden Uil en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Leonieke Vermeer is cultuurhistoricus en universitair docent Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar expertise ligt o.a. op het gebied van moderne geschiedenis, cultuurgeschiedenis, life writing en dagboeken. Daarnaast schrijft ze als correspondent blogs voor Historici.nl (KNHG/Huygens ING).

Dit is een evenement dat aanvankelijk in 2020 zou plaatsvinden. Mogelijk zijn er na 16 februari meer kaarten verkrijgbaar.

I.s.m Van der Velde Boeken. Na afloop is er boekverkoop.

Bij het bezoeken van onze evenementen is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) verplicht. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.