Ga naar de inhoud

Groninger Museumnacht


Groninger Musea

Binnenstad Groningen

12,50


za, 21 sep - 19.00


Op zaterdag 21 september 2024 openen de musea in de stad Groningen hun deuren voor een bruisende avond vol kunst, cultuur en gezelligheid. Tot na middernacht kunnen bezoekers genieten van het culturele aanbod van GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Museum aan de A, Noorderlicht, Forum Groningen, Synagoge Groningen en Universiteitsmuseum.

Cultuurliefhebbers genieten tijdens de Groninger Museumnacht niet alleen van tentoonstellingen en vaste presentaties, maar ook van een programma vol muziek, workshops, lezingen, dans en poëzie. In eerdere edities waren er veel bijzondere optredens: van lokaal talent tot bekende namen zoals Orange Skyline, S10 en Sophie Straat.

Tot nu toe was elke editie van de Groninger Museumnacht uitverkocht. Ook in 2023 was het een daverend succes. Het evenement, met zijn verrassende programmering en bijzondere nachtelijke sfeer, trok maar liefst 3.500 bezoekers naar de musea.

Literaire programmaonderdelen

  • Nederlandstalige poëtische indie-pop met een vleugje kleinkunst van de Lange Mannen Met Haast in het Groninger Museum.
  • Dierverzorger te Artis Jos van Tol besloot de geschiedenis tussen mens en dier te bestuderen aan de hand van zijn eigen beroep. Daarover schreef hij een boek: De oppasser. In het Forum zal hij tweemaal optreden.
  • Dans de vonken uit je sneakers bij Wordbites Silent Poetry Techno Aerobics in het Forum.
  • Niet bang voor naalden? Kom naar de workshop boekbinden bij GRID in de Akerk.
  • Groningse zangeres en verhalenverteller Luna Hamelink heeft als missie om oude volksverhalen een nieuw leven in te blazen. Je vindt haar in Museum aan de A.
  • Muzikant en docent Olaf Vos van geeft je een stoom/broescursus Gronings in het Museum aan de A.
  • Marieke Pras is een illustrator, een printmaker, en een ontwerper. Onder de naam SPOUK maakt ze zines, posters, en ander drukwerk in kleine oplages. In de Usva is er een Zine workshop.
  • Tussen Museum aan de A en het Groninger Museum varen twee historische schepen heen en weer. Directievaartuig PW17/Emma en de Groninger Bol Beppe Baukje: muziek, spoken word, poëzie en verhalen aan boord!
  • In de Groninger synagoge kan je naar de expositie A Dutch Lawrence of Arabia? Jacob Israël de Haan, een man met vele gezichten en nog meer verhalen. De zoon van een Joodse voorzanger in het Drentse Smilde schopte het tot journalist, dichter, schrijver, leraar én jurist! Hij was de auteur van Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse autobiografische homoseksuele roman.