Ga naar de inhoud

Geke van der Wal over ‘In plaats van woede – Het leven van Guus Belinfante’


Godert Walter & Sociëteit de Harmonie

Sociëteit de Harmonie

Kreupelstraat 10, Groningen

5,-


di, 16 mei - 19.30


Op dinsdagavond 16 mei 2023 organiseert Godert Walter in samenwerking met Sociëteit de Harmonie een avond met journaliste en auteur Geke van der Wal over haar onlangs verschenen boek In plaats van woede – Het leven van Guus Belinfante.

Zij zal worden geïnterviewd door Anne Bergsma. De avond begint om 19.30 uur en vanwege de beperkte ruimte wordt u verzocht van tevoren te reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl.

Het boek – In plaats van woede

Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist, tv-rechter en begaafd docent, populair bij het algemene publiek en bij zijn studenten. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd van de Universiteit van Amsterdam, waren de verwachtingen hooggespannen. Belinfante bleek echter niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit overspoelde. Ontgoocheld verliet hij de universiteit. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Later keerde Belinfante terug in het openbare leven met een toonaangevende studie over de naoorlogse berechting van politieke delinquenten: In plaats van bijltjesdag.

In deze biografie schetst Geke van der Wal de Portugees-Joodse gemeenschap in Den Haag, het milieu waarin Belinfante opgroeide, zijn hulp aan vluchtelingen uit nazi-Duitsland en de vijf lange oorlogsjaren toen zijn wereld steen voor steen afbrokkelde. Belinfante droeg de oorlog met zich mee, in het werk en privé, maar over de oorlog zelf en over de drama’s in zijn persoonlijk leven zweeg hij.

De auteur – Geke van der Wal

Geke van der Wal is journalist. Ze werkte voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Als freelancer nam ze voor verschillende kranten en bladen lange interviews af met politici en schrijvers. Ze was tevens directeur van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. In 2016 verscheen haar veelgeprezen biografie Rob van Gennep. Uitgever van links Nederland.

Datum: dinsdag 16 mei 2023
Plaats: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10
Aanvang: 19.30 (inloop vanaf 19.00)
Entree: leden Harmonie gratis, € 5,- voor niet-leden
U kunt een plaats reserveren via boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl