Ga naar de inhoud

Florian Jacobs over zijn reis naar Oekraïne


Walter's Bookshop

Walter's Bookshop

Oude Kijk in 't Jatstraat 10, Groningen

0,-


ma, 05 feb. - 20.00


Op maandag 5 februari is schrijver/filosoof en uitgever Florian Jacobs te gast in Walter’s Bookshop waar hij zal vertellen over zijn ontmoetingen afgelopen december in Oekraïne aan de hand van foto’s. Er reisde een professioneel fotograaf mee, die honderden foto’s maakte. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte is reserveren van tevoren gewenst: info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.

De reis

Begin december was Florian Jacobs met Manon Uphoff, Lisa Weeda en Jaap Scholten op bezoek in Oekraïne. Zij waren daar op uitnodiging van PEN Ukraine, het Ukraine Institute en het Prague Civil Society Centre, en werden rondgeleid langs talloze plekken die ze niet snel zullen vergeten. Ze hebben voormalig bezette plaatsen als Boetsja, Irpin, Borodjanka en Jahidne bezocht, en de gruwelen van de oorlog van dichtbij gezien. Bovendien hebben ze met veel mensen gesproken: veteranen, overlevenden van gevangenschap, soldaten, museumdirecteuren, overheidsfunctionarissen en allerlei andere Oekraïners. Ze hebben veel geleerd en gehoord, en delen, terug in Nederland, al te graag onze ervaringen met het Nederlandse publiek. De oorlog lijkt immers ver weg voor menige Nederlander; schrijvers en journalisten brengen die vertellend naderbij. 

Dat is belangrijk, niet alleen om morele redenen, maar ook omdat Nederland zich niet achter de dijken kan verschuilen: deze oorlog bepaalt ook de loop van onze geschiedenis.

Florian Jacobs

Florian Jacobs is schrijver (Blijven is nergens, Boom 2022), filosoof en uitgever (ISVW Uitgevers). Hij maakte deel uit van een schrijversdelegatie die begin december een solidariteitsbezoek aan Oekraïne bracht.

Datum: maandag 5 februari 2024
Plaats: Walter’s Bookshop, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 10
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Aanmelding onder info@godertwalter.nl, 050 312 25 23 of in een van onze beide winkels.
Toegang: gratis