Ga naar de inhoud

Festival Veenhuizen

Met Suzanna Jansen, Mariët Meester en Onias Landveld


Festival Veenhuizen

Veenhuizen


za, 20 aug. - 11.00


Festival Veenhuizen is een festival dat plaatsvindt op de plek van de voormalige Kolonie van Weldadigheid. In op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus speelt zich op die bijzondere locatie een avontuurlijk programma af. Het programma is samengesteld door Fuse (ook wel bekend als huisband van Podium Witteman). 

Veenhuizen is een plek met veel verhalen, verbonden met zowel de Grote Geschiedenis als met de kleine, al tweehonderd jaar lang. Behalve deze verhalen, ontdekt de bezoeker ook prachtige muziekstukken, waarvan de grote zeggingskracht nog beter tot zijn recht komt in het indrukwekkende kader van schoonheid en stilte.

Bekijk hier het volledige programma.

Mariët Meester – Koloniekind

Speciaal voor Festival Veenhuizen verzorgt Mariët Meester een lezing met rondleiding op de plek waar haar nieuwste boek Koloniekind zich afspeelt: de voormalige school met inpandige woning aan de Kerklaan. Dit gebouw (1826) stamt uit de beginjaren van de Maatschappij van Weldadigheid en was oorspronkelijk een katholieke kerk. De schrijfster ontvangt haar bezoekers in een lokaal van de school waar haar vader ‘meester Meester’ was en neemt ze mee door het decor van haar jeugd, waaronder de geheimzinnige zolder met het houten kerkplafond en de woonkamer van haar ouderlijk huis. Gaandeweg leest ze passages uit Koloniekind voor en vertelt over de achtergrond van haar verhalen.

Suzanna Jansen (Het Pauperparadijs)

“Cato en de Eik” is een muzikaal verhaal voor alle leeftijden, speciaal gemaakt voor Festival Veenhuizen door schrijfster Suzanna Jansen (Het pauperparadijs) en klarinettist Gerbrich Meijer. In 2021 was Cato en de Eik ook op ons festival te zien.  

Door de ogen van Suzanna’s betovergrootmoeder Cato wordt één van de meest mythische stukken grond in Veenhuizen tot leven gebracht: Het Derde Gesticht. Een plek waarvan het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan, verstild en begroeid. Maar de werkelijkheid is anders. Een veld vol idealen en dromen van een wereld zonder armoede en honger. Maar dromen die anders liepen dan gedacht… 

Onias Landveld – Verhalen van mijn ontstaan

Kleine verhalen over een grote man. Onias Landveld (1.98m) theatermaker, dichter en Spoken Word artiest, speelt op Festival Veenhuizen een reprise van zijn allereerste solo programma. Hij neemt de aanhoorder terug naar zijn turbulente jeugdjaren: Van vluchten uit een Burgeroorlog tot avonturen in Venlo. Verhalen van mijn ontstaan geeft een inkijk in de belangrijkste momenten van deze krachtige, warme kunstenaar. Onias deelt zijn liefde, verdriet, verwachtingen en teleurstellingen, gecombineerd met een dosis humor. Tussen de natuur in de Tuinen van Weldadigheid krijg je te horen wat hem maakte tot wie hij is. Een persoonlijk maar toch universele performance.