Ga naar de inhoud

En daar achter

Leonieke Toering, Bill Mensema, Kasper Peters, Elke Couchez, Lupko Ellen, Fieke Gosselaar


Kunstkerk Warffum

Kunstkerk

Oosterkerkpad 7a, Warffum

0,-


zo, 23 jun. - 9.30


Zou het niet spannend en leuk zijn om een lijn te trekken van de Noordzee naar de Waddenzee, volk van daar naar hier te brengen, te zien wat er gebeurt wanneer Groningers en West-Vlamingen bie mekoar komen?

Tijdens En Daar Achter delen Groningse en West-Vlaamse artiesten het podium van de KunstKerk en Het Spijslokaal in Warffum. En Daar Achter is een verwijzing naar het culturele leven buiten de grote stad in Groningen en West-Vlaanderen. Beide regio’s hebben hun plattelandskarakter en hun ligging nabij de zee gemeen. Groningers en West-Vlamingen horen ook gelijkaardige verhalen over hun identiteit, cultureel aanbod, sentiment, taal en dialect … Hoog tijd om te zien wat er gebeurt wanneer kunstenaars en artiesten uit beide provincies samen twee dagen vullen.

Het festival heeft een afwisselend programma met optredens, lezingen, exposities, voordrachten, film, interviews en muziek van schrijvers, dichters, musici, beeldende kunstenaars uit West-Vlaanderen en Groningen. Ook is er gelegenheid om een bescheiden uitstapje te maken naar het binnenplein voor het betere Frietkot-diner of naar het Spijslokaal verbonden aan het Openluchtmuseum in Warffum voor een filmontbijt, een Nederlandse borrel en een Vlaamse lunch waarbij culinaire clichés niet worden geschuwd.

Zondag 23 juni

De tweede festivaldag opent met een smakelijk filmontbijt in Het Spijslokaal. Fleur Nonnekes vertoont haar film ‘Kon Minder’ en vertelt erover tijdens het ontbijt. Onderzoeker en etnomusicoloog Evert Bisschop Boele brengt een meanderend verhaal over muziek-huis-thuis, waarna Wadaap rapt en musiceert. Voor en na de lunch wordt er voorgelezen door dichters en schrijvers uit Groningen en West-Vlaanderen, met o.a. Chris Kiel, Elke Couchez, Kasper Peters, Lupko Ellen, Fieke Gosselaar, Bill Mensema. Schrijver, boekenmaker en verhalenverzamelaar Rino Feys heeft woorden zat; over zijn jeugd in West-Vlaanderen en zijn werk in de kringloopwinkel. Het festival wordt afgesloten met Leonieke Toering, zij zingt, fluit, speelt gitaar en brengt muziek met mediterrane, volkse en poëtische slag.

Doorlopend is er werk te zien van multi-disciplinair kunstenaar Natascha Rodenburg. Zij heeft haar reis vanuit het noorden naar Veurne (Westhoek) vastgelegd, deelt in een conceptuele compositie van film en objecten haar reisverslag en alle persoonlijke impressies die onderweg langsgleden.