Ga naar de inhoud

Ellen Deckwitz – ChatGPT: de dichter is dood, leve de dichter!

36e Letterenlezing van de Letterenfaculteit


Faculteit der Letteren, RUG

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen

0,-


di, 05 sep. - 16.00


Traditioneel opent de Letterenfaculteit het academisch jaar met de Letterenlezing. Dit jaar vindt de 36ste editie plaats op dinsdag 5 september om 16.00 uur in de Aula van het Academiegebouw. De lezing wordt uitgesproken door dichter en schrijver Ellen Deckwitz en is getiteld ChatGPT: de dichter is dood, leve de dichter!

Datum: dinsdag 5 september
Tijd: van 16.00 tot ca.17.00 uur (inloop va. 15.45 uur)
Locatie: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 (indien de Aula vol zit is er een mogelijkheid om de opening via livestream te volgen in de Senaatskamer)

De Letterenlezing wordt dit jaar in het Nederlands uitgesproken en de toegang is gratis. Aansluitend is er een borrel in de Spiegelzaal.

ChatGPT: de dichter is dood, leve de dichter

Wat betekent de introductie van ChatGPT voor de wereld van de Letteren? Waar voorheen schrijvers verantwoordelijk waren voor het creëren van allerlei literaire werken, kunnen nu AI-modellen zoals ChatGPT dit proces grotendeels overnemen. Ze kunnen proza, fictie, essays en zelfs gedichten genereren die op het eerste gezicht overtuigend en menselijk lijken.

De ontwikkeling van ChatGPT markeert een belangrijk keerpunt in de literatuur en roept vragen op over originaliteit, creativiteit en artistieke waarde. Als algoritmen gedichten kunnen schrijven, wat hebben we dan nog aan dichters? En is poëzie, de ultieme expressie van de eenling, nog waardevol, als ze niet meer door de mens wordt gecreëerd?

Ellen Deckwitz (1982) is dichter en schrijver. Ze studeerde Nederlands aan onze faculteit en is sinds ze haar entree in de Letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Ellen Deckwitz won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen.