Ga naar de inhoud

Een leesclubweekend in en rond de keuken!


Das Mag

Wongema

Tammingastraat 58, Hornhuizen


vr, 04 mrt. - 12.00


Afgelopen maand verscheen In de keuken, een uiterst persoonlijke en verrassende essaybundel die een waaier aan verhalen en betekenissen laat zien die uit één plek ontspruit: de keuken. Van zuurdesem en natuurwijn als statussymbool tot koken als love language, van het doorgeven van familierecepten voor pom, makloubeh en roti kukus tot wat je als beginnende kok in hemelsnaam aan moet met 15 kilo heek.

In de bundel staat een essay van Wilbert van de Kamp, over hoe hij van het eten uit pakjes naar knollen uit de Groningse grond ging (hier te lezen). Wilbert bestiert in de kop van datzelfde Groningen Wongema, een plek tegen de Waddenzee waar je kunt werken, eten en slapen. Dat bracht ons op een plan:

Een leesclubweekend in Wongema! Lekker lezen/koken/eten/slapen/praten ver van de bewoonde wereld. Slecht telefoonbereik en schrijvers uit In de keuken inbegrepen.

We vragen een aantal auteurs uit In de keuken om te komen koken waarbij we de maaltijd koppelen aan een gesprek over diens essay. De schrijvers die komen: Wilbert van de Kamp zelf, Vanja van der Leeden (kookboekenschrijver van o.a. Indorock en Insane), Jonas Kooyman (Havermelkelite) en Fen Verstappen (romanschrijver, verdienstelijk thuiskok en zus van een markante horecaondernemer). Het programma ziet er als volgt uit:

  • Op vrijdagmiddag 4 maart kom je aan bij Wongema, waar een bed en een exemplaar van In de keuken op je wacht. Wilbert kookt ‘s avonds de eerste maaltijd, tot die tijd heb je om zijn essay te lezen. Een mooie aanleiding om onze gastheer en elkaar beter te leren kennen.
  • Zaterdagochtend staat er ontbijt klaar en heb je tot de middag tijd om te lezen: dan lunchen we met Fen en waddenoesters en hebben we het over eten en relaties. ‘s Avonds zal Vanja koken uit haar nieuwe kookboek Insane, wat weer samenhangt met het essay dat ze schreef.
  • Zondagochtend sluiten we af met een grootstedelijke millennialbrunch van Jonas: verwacht in ieder geval zuurdesem en havercapu’s. Opdat we de bewoonde wereld weer tegemoet kunnen treden.

Uiteraard is er ook genoeg tijd om te luieren, te wandelen en lang na te tafelen. Meehelpen in de keuken wordt erg op prijs gesteld. Vega’s en vegans zijn uiteraard welkom 🙂

Samenvattend: een driedaagse leesclub van 4 t/m 6 maart inclusief boek, eten (ontbijt, lunch, diner) en overnachtingen. Kosten: €150 voor een bed op de (comfortabele) slaapzolder, €200 voor een eigen kamer.

Er is plek voor 20 personen. Lees jij dit en denk je daar wil ik sowieso bij zijn, mail dan even naar info@dasmag.nl. We willen kijken of er voldoende animo is — zo ja: dan gaan we dit plan doorzetten.