Ga naar de inhoud

Dirk van Delft, Het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek


Geboekt in Haren

Ontmoetingskerk Sterremuurweg

Sterremuurweg 4, Haren

7,-


di, 12 dec. - 20.00


Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) zag wat niemand eerder had gezien.  Rode bloedlichaampjes, bacteriën, spermacellen en veel meer. Zijn  microscoopjes waren onovertroffen in eenvoud en kracht. Zijn  ontdekkingen verbluften de wetenschap. Als gevierd onderzoeker en fellow  van de Royal Society kreeg hij bezoek van de groten der aarde, onder  wie tsaar Peter de Grote.

Onbevooroordeeld dwaalde Antoni rond in de wondere wereld van de  microbiologie. Virologen die COVID-19 onderzoeken staan feitelijk op  zíjn schouders.

Hij was  een nieuwsgierig en gedreven  onderzoeker die zijn eigen weg ging. Die met Delftse marktlui net zo  makkelijk omging als met magistraten. En die als autodidact bewondering  oogstte én blootstond aan neerbuigende kritiek.

Dirk van Delft (1951) was chef van de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad en directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Met zijn biografie/proefschrift  over Heike Kamerlingh Onnes won hij in 2005 de NWO Eurekaprijs voor  wetenschapscommunicatie. In 2019 verscheen zijn, samen met Frits Berends  geschreven, monumentale biografie van Lorentz.