Ga naar de inhoud

Dichters in de Prinsentuin – Wat komt


Noordwoord

De Hortus

Kerklaan 34, Haren


vr, 09 jul. - 20.00

10,-


De programma’s op vrijdagavond en zaterdagavond staan in het teken van het festivalthema ‘Tijdstrijders en kathedralenbouwers’.

Op vrijdagavond kijken we in een programma met een paneldiscussie, interviews, met muziek en veel poëzie naar de huidige tijd en vooruit naar de generaties die volgen. Wie zijn die mensen, die onze nazaten zijn? Hoe zullen ze leven? Wat laten we voor hen achter? Voor onze kinderen, achterkleinkinderen, en verder weg – de doorgeëvolueerde homo sapiens in de verre toekomst? Wat komt?

Met Peter Theunynck gaan we het gesprek aan over zijn laatste bundel, Tijdrijder, waarin hij pogingen doet de tijd tot stilstand te brengen. Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is langetermijndenken nodig voor het tot stilstand brengen van de tijd? We spreken ook Maxime Garcia Diaz, die meteen na Dichters in de Prinsentuin met de bundel Het is warm in de hivemind debuteert, waarin zij heden en verleden op elkaar betrekt. We hebben het over poëzie en de houdbaarheid van technologie. Sieger Baljon houdt een voorstelling over zijn tijdsontregelende poëziebundel annex Dronken kalender. Daarnaast praten we met hem over het ontstaan van die bundel en over tijdsbegrip in de huidige tijd.

Paul Demets’ bundel De Hazenklager is vaak als ‘klimaatbundel’ bestempeld. Hij vertelt in een interview over deze gedichten, die aan ons geweten klagen en ons ongemakkelijk maken, vanwege onze omgang met de aarde, maar ook onze omgang met elkaar. Ook spreken we Moya de Feyter en Anne Broeksma over hun klimaatpoëzie. De Feyter is initiatiefnemer van de Klimaatdichters en een van de redacteuren van Zwemlessen voor later, een bundel klimaatpoëzie, waarin behalve Demets ook Vrouwkje Tuinman is opgenomen – naast vele anderen. We praten met deze dichters over klimaatpoëzie en de rol daarvan in het plegen van verzet en het vragen van aandacht. Voor de hele avond geldt: behalve boeiende gesprekken horen we heel veel poëzie.

Aanvang 20.00u
Einde: 22:30
Tuin dicht: 23.00u
Presentatie en interviews: Jelte Posthumus
Locatie: Hortus Botanicus Haren, Chinese tuin

Om het festival op de vrijdag- of zaterdagavond te kunnen bezoeken is een vaccinatiebewijs of bewijs van negatieve test nodig.

Voor de avondprogramma’s is een beperkt aantal tickets. Koop snel een kaartje!

Terug