Ga naar de inhoud

Dichters in de Prinsentuin

Avondprogramma


NOORDWOORD

Hortus Botanicus

Kerklaan 34, Haren

10,-


vr, 08 jul. - 20.00


DRIJVEN OF ZINKEN

[…] Even hypothetisch: / heb ik hier zelf de keuze tussen drijven en zinken of is dat  / voorbestemd door gewicht / en waterdichtheid van mijn ziel? – Monica Boschman

We starten het festival met volle vaart en volle kracht, vol poëzie, muziek en debat. Je hoort gedichten uit de nieuwe bundels van drie heel bijzondere dichters: Maria BarnasFrank Keizer en Marie Claus. Maria Barnas is dichter en beeldend kunstenaar, schrijft over beide en is redacteur, dichter Frank Keizer startte de podcast Links Richten waarin hij literatuur en politiek verknoopt en Marie Claus constateerde dat in recensies een bundel soms wordt gereduceerd tot één verhaal – vanwaar die keuze?

Onder leiding van Jelte Posthumus spreken zij met elkaar en met literatuurrecensent Joep van Ruiten van Dagblad van het Noorden over keuzes en poëzie. Welke keuzes gaan vooraf aan de gedichten die we uiteindelijk kunnen horen of lezen? En hoe hebben die gelezen of gehoorde gedichten invloed op onze (politieke) keuzes? Wát is de rol van de literatuurcriticus in dit geheel?

Hoe veelzijdig poëzie kan zijn tonen de Kroatische dichter Goran Čolakhodžić en de Schotse dichter William Letford. In het werk van beiden speelt tijd en ruimte een grote rol. Čolakhodžić schrijft gedichten vol verwijzingen en metaforen, Letford gebruikt het Engels en het Schots zoals het hem omringt, rauw en direct.

De Vlaamse dichter Hans Depelchin debuteerde onlangs met de prachtige bundel Spanriem: een bundel over taal, identiteit en wortels, tegen de achtergrond van een klimaat dat nu eens het vuur oppookt, en zich dan weer in ijskristallen op de ogen afzet.

Breathe bestaat uit vijf vrienden die kamermuziek uit vele eeuwen tot leven brengen met hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Samen met Hans Depelchin maakten zij een voorstelling waarin de gedichten van Depelchin in dialoog gaan met een spannend en gevarieerd repertoire met werk van Ockeghem, Satie en Debussy tot Nina Simone. Vijf rietblazers en een dichter, waar past dat beter dan rond de vijver tijdens Dichters in de Prinsentuin?

Bekijk het volledige programma op de festivalwebsite.