Ga naar de inhoud

Dichter op de Deel


Dichter op de Deel

Bolswarderweg 13

Bolswarderweg 13, Exmorra


zo, 22 mei - 14.00

10,-


Iedere editie van Dichter op de Deel is anders, maar altijd is de rijkdom en variëteit van dichters in het Nederlandse taalgebied, te horen. Friestalige dichters maken deel van uit van het programma, en ook Vlaamse. En samen met een aantal Klimaatdichters staat de komende editie helemaal in het teken van De stemmen van het landschap.
Voor dit thema is gekozen omdat de klimaatcrisis en de afname van de biodiversiteit onontkoombaar zijn. De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij dat doen. Kunst heeft het vermogen om de dualiteit van de politiek te overstijgen en kan het onderwerp een podium bieden. De stemmen van het landschap zullen hoorbaar worden gemaakt in poëzie, essay’s, muziek en soundings. De deelnemende kunstenaars worden uitgedaagd om tijdens hun voordrachten in te gaan op hun relatie met het landschap. Het ogenschijnlijk ‘nutteloze’ natuurlijke landschap. Zo kan de aandacht groeien voor de waarde ervan.

Tsead Bruinja en Zea (Arnold de Boer) zullen met hun Skuorre-Tsjerketoer Dichter op de Deel aandoen; Jantien de Boer en K. Michel zullen essay’s uitspreken over het onderwerp; Roberta Petzoldt, Shari van Goethem (Vlaams) en Syds Wiersma (Fries) zullen poëzie laten horen, de laatste twee ook als Klimaatdichter, en spoken word dichter Suzanne Krijger zal optreden. Mede-Klimaatdichter Dien L. de Boer presenteert de middag. Er zullen korte soundscapes te horen zijn in samenwerking met het project Bosk van Arcadia. Lees meer over muzikant en dichters.

Sinds 2008 heeft Dichter op de Deel plaats in Exmorra, op het platteland, de plek van de toekomst. Onder het gebinte van een typische Friese stelpboerderij. Na zes edities is deze manifestatie uitgegroeid tot een uniek poëzie-evenement in Friesland. Het biedt een meertalig, interdisciplinair programma met een podium voor zowel gevestigde als beginnende dichters. Wat startte als een regionaal experiment, heeft inmiddels landelijke bekenheid gekregen. Tijdens de laatste editie puilde het publiek uit de schuur. Dichter op de Deel dankt het succes mede aan het feit dat het publiek meer geïnteresseerd is geraakt in het ‘horen en ondergaan’ van poëzie tijdens evenementen. Gedichten zijn als het ware ‘uit de boekenkast’ gelopen, de belangstelling voor de voordracht groeit. Een van de bezoekers zei na afloop: Nergens is de reikwijdte van de poëzie beter voelbaar dan in de uitgestrektheid van het oude Friese land, samengebundeld in Dichter op de Deel.

Dichter op de Deel is onderdeel van de Vereniging Kunst Achter Dijken in Pingjum. Deze kunstenaarsvereniging organiseert van 21 mei t/m 19 juni de Kunst Kuier, een route rond het dorp Pingjum, niet ver van Exmorra, waarlangs het werk van zo’n 40 kunstenaars te zien zal zijn. www.kunstachterdijken.nl

Tijdens het programma is er voldoende ruimte om exemplaren van het werk van de optredende dichters en muzikanten aan te schaffen en te laten signeren.

De toegangsprijs voor de middag is € 10,-   Bolswarderweg 13, 8759 LA Exmorra.
Koop uw tickets bij voorkeur online. De belangstelling is groot en er is maar een zeer beperkt aantal kaarten aan de deur verkrijgbaar (vol = vol)
Drankjes & hapjes die verkrijgbaar zijn op het terrein en eventuele toegangskaarten graag cash betalen, er is namelijk geen PIN aanwezig.

Met Dank aan: Vereniging Kunst Achter Dijken, Explore The North, Lirafonds, Gemeente Súdwest Fryslân, Provincie Fryslân, Arcadia