Ga naar de inhoud

De Theatertroep speelt Stuk voor stuk


Theatertroep en Van der Velde

Van der Velde, Grote Markt

Grote Markt 54-55, Groningen


za, 30 okt. - 16.00


De Theatertroep komt naar Groningen! Zaterdag 30 oktober spelen ze vanaf 16.00 uur Stuk voor stuk bij ons filiaal aan de Grote Markt. Acht acteurs spelen vier verschillende eenakters, geschreven door schrijvers Arie Storm, Gustaaf Peek, Marijke Schermer en Iduna Paalman. De toegang voor deze voorstelling is gratis, u bent van harte welkom! 

Aanmelden via grotemarkt@boekhandelvandervelde.nl

De Theatertroep combineert theater met een andere grote liefde: literatuur. Bij Van der Velde Boeken zullen de acteurs van de Theatertroep vier eenakters uit Stuk voor stuk spelen, elk geschreven door een andere literaire schrijver.  

Arie Storm – De Dostojevski van de polder

Een gevaarlijk virus houdt de wereld in zijn greep. Een schrijver, zijn vrouw en zijn dochter zitten thuis te werken, want niemand mag de straat meer op. De schrijver werkt aan zijn nieuwe roman, de vrouw heeft een videocall met collega’s van haar werk en de dochter volgt een college over de Italiaanse renaissance. Dan klinkt er een doffe bons. Na enig onderzoek blijkt er een lijk in het trappenhuis te liggen, en het is niet zomaar een lijk maar het is het lichaam van een Nederlandse schrijver die het grootste deel van het jaar in Rusland woont. Hoe is het lijk daar terechtgekomen? En wat kwam de schrijver uit Rusland überhaupt doen? De Dostojevski van de polder gaat over de kracht van verbeelding, een kracht die niet per se positief hoeft uit te pakken.

Gustaaf Peek – Pakje voor…

In hun geboortehuis zijn een zus en een broer in een duel verwikkeld over de vraag wie van hen nu werkelijk dood is. Ze grijpen naar bewijzen, roepen argumenten en nemen afschrikwekkende houdingen aan die van hun rigor mortis moeten getuigen. Terwijl ze hiermee bezig zijn, worden ze aanhoudend gestoord door een pakketbezorger die koste wat kost een pakje wil afgeven. De zus en broer negeren hem, maar de volhardende en vindingrijke bezorger dreigt hun isolement te doorbreken. Wie zal het eerste toegeven? Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om dood te zijn? Wat zit er in het pakje? Wat is er ook alweer mis met leven?

Marijke Schermer – Het smalle pad door de waanzin

In Het smalle pad door de waanzin brengen we de avond door in de krochten van het ministerie van Volksgezondheid. Een persconferentie, een spoeddebat, een relletje over geld en de uitnodiging voor een talkshow vormen slechts de schaduwen op de achtergrond. Op de voorgrond volgen we de broeierige verhoudingen tussen het voetvolk, leren we de minister beter kennen tijdens het eten en daalt er iets van melancholie over de waan van de dag.

Iduna Paalman – Prikdienst

Vier leerlingen van een middelbare school hebben prikdienst. Elliot, Melle, Hazel en Pien slenteren met vuilniszakken over het schoolplein op zoek naar rondslingerend vuil. Ze mogen niet van het terrein weg. Af en toe komt een docent of conciërge checken of alles oké gaat. Langzaam wordt duidelijk dat er zich tussen de leerlingen iets naars heeft afgespeeld; Elliot en Melle hebben de meisjes dingen laten doen die ze niet wilden. De meisjes zinnen op wraak. En met een prikker in hun hand voelen ze zich ineens oppermachtig. Deze eenakter gaat over grenzen, en over de vraag of je ooit te laat bent om ze aan te geven. Over seks en het gebrek daaraan, over de angst je bloot te geven en over de verschillende betekenissen van het woord ‘prikdienst’.

CREDITS
Enscenering: de Theatertroep / Spel: Rosa Asbreuk, Roos Bottinga, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever / Schrijvers: Gustaaf Peek, Marijke Schermer, Jamal Ouariachi, Arie Storm, Tom Hofland, Iduna Paalman en Don Duyns / Redactie: Josje Kraamer (Uitgeverij Querido) en Don Duyns / Productie en publiciteit: Lolita Storm / Educatie: Merijn van Beusekom / Dramaturgisch advies: Matthias de Koning en Damiaan de Schrijver / Foto: Jorn Heijdenrijk