Ga naar de inhoud

De Literaire Hemel

Met Gerwin van der Werf, Trudy Dijkshoorn en Michiel van Kempen


Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe

Café de Amer

Amen 20, Amen

18,50


vr, 14 okt. - 20.15


De Literaire Hemel begint aan het 21-ste seizoen. Het logo is vernieuwd, maar de opzet is ongewijzigd; Annette Timmer en Joep van Ruiten interviewen een landelijke schrijver en regionale schrijver over hun nieuwste boek. En met de derde gast wordt gesproken over een overleden schrijver.

Gerwin van der Werf is naast auteur ook docent. Voor zijn roman De droomfabriek kon hij putten uit zijn eigen ervaringen als muziekleraar op een vmbo-school.
Dichter en boekenliefhebber Trudy Dijkshoorn is geboren in Emmen. Ze woont al jaren in Groningen en is verknocht aan de stad en de ommelanden. In haar bundel Fijnstof neemt ze je mee naar geliefde plekken.

Michiel van Kempen is hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de UvA.
Hij heeft over Bea Vianen (1935-2019) gepubliceerd. Vianen was de meest gelezen auteur van Suriname in de jaren zeventig en tachtig. Twee van haar romans zijn opnieuw uitgegeven.

Gerwin van der Werf (1969) is columnist, recensent voor Trouw en geeft muziekles op een middelbare school. In 2010 won hij de Nationale Gedichtenwedstrijd. Zijn romans Wild (2011) en Een onbarmhartig pad (2018) stonden op de longlist van de Libris Literatuur Prijs.
Strovuur (2019) haalde de shortlist voor het Beste Boek voor Jongeren. Zijn zesde roman
De droomfabriek speelt zich af op een middelbare school. Vanuit een vrouwelijk perspectief wordt beschreven wat er gebeurt wanneer een jonge, nieuwe docent te dicht bij haar leerlingen komt en de grenzen niet scherp heeft. “Mijn roman is geen pamflet, maar ik laat wel zien dat het een puinhoop is op school.” De droomfabriek kreeg vier ballen in NRC Handelsblad: “een gaaf boek.”

Trudy Dijkshoorn (1959) was medeorganisator van literaire festivaldagen als Het Grote Gebeuren in Groningen en Dichter bij Foltz te Meeden. Daarnaast had zij jarenlang een kleine uitgeverij voor poëzie en monumentenzorgboeken. Samen met andere dichters schreef ze de dichtbundels Het wordt nooit zomer en Kamelen met brede voeten. Ze trad op verschillende locaties in de stad en provincie op en is sinds 2022 vaste dichter bij de Dichtclub Kroeg van Klaas. Trudy viel diverse keren met haar gedichten in de prijzen. Meest recent is de tweede prijs die ze met Reitdiepdal en route won in de Kunstvloed manifestatie 2021Fijnstof is haar eerste eigen bundel. Haar poëzie kenmerkt zich door uitwaaieren en indikken.

Michiel van Kempen schreef over Bea Vianen bij haar overlijden in 2019: 
“Bea Vianen zette als eerste vrouwelijke romanschrijver de Surinaamse letteren op de kaart als een literatuur die kon getuigen van kritisch zelfinzicht.” 
Vianen schreef in zowel proza als poëzie over de verhoudingen tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen, over haar Hindoestaanse afkomst, en over de schoonheid en beklemming van haar land, dat wordt beheerst door een koloniaal verleden Zij wisselde periodes aan beide kanten van de oceaan met elkaar af en overleed op drieëntachtigjarige leeftijd in Paramaribo. Suriname, ik ben, in 1969 oorspronkelijk uitgegeven als Sarnami, hai, en Strafhok (1971) zijn nu weer verkrijgbaar. Door de opkomst van de Black Lives Matter-gedachte zijn ze nog even actueel en aangrijpend als toen.