Ga naar de inhoud

De Literaire Hemel met Rinske Hillen, Marie-José ten Cate en Hermans-kenner Wilbert Smulders (online)


De Literaire Hemel

Online


za, 15 jan. - 10.00

18,50


De Literaire Hemel komt in januari vanuit de bibliotheek in Rolde. Het programma wordt in losse onderdelen opgenomen die vanaf zaterdag 15 januari te bekijken zijn via de website van De Literaire Hemel.

Stichting De Literaire Hemel is in 2001 opgericht met als doel de bevordering van meertalige literaire activiteiten. In de periode oktober tot mei organiseert de stichting 7 bijeenkomsten in café De Amer in Amen, vlakbij Assen. Onder de naam ‘De Literaire Hemel’ wordt iedere tweede vrijdagavond van de maand aandacht besteed aan Nederlandse en Nedersaksische literatuur. Schrijvers worden geïnterviewd over hun werk, lezen voor en signeren na afloop. In de rubriek ‘Hemel of Hel’ worden herinneringen opgehaald aan een overleden auteur. In de boekenstand is het werk van de auteurs verkrijgbaar.

Toegangskaarten kunnen via de website van de organisatie worden besteld.

Rinske Hillen (1975) studeerde filosofie en rechten in Amsterdam en Cambridge. Voor haar debuutroman Houtrot (2017) ontving ze de ANV Debutantenprijs en werd ze genomineerd voor De Bronzen Uil. Houtrot werd ook in de Duits lovend ontvangen. Mannenmaal is haar tweede roman. Kinderarts Wout Vreibloet ligt onder vuur omdat hij een ernstig zieke baby wil helpen sterven. Tussen zijn vrouw, de kunstjournaliste Eva en haar ex, de kunstenaar Ben Roovers bloeit
de liefde weer op. Als de spanningen toenemen, besluit Wout Ben op te zoeken en ontstaat er een duister verbond binnen deze driehoeksverhouding.

Marie-José ten Cate (1953) woont in Groningen waar ze ja- renlang actief is geweest als zelfstandig organisatieadviseur en interim-manager. Kavelkind is haar debuutroman. Ze begon ermee tijdens haar opleiding aan de Schrijversvakschool in Groningen, die ze in 2018 afrondde. Op 21 december 1971 haalde Tubber- gen het landelijke nieuws vanwege een opstand van boeren over de stemming om een ruilverkaveling. De overgrote meerderheid van de boeren was faliekant tegen het plan en er vonden ’s middags rellen plaats met grootschalige vernielingen. De ME greep toen hard in. Ten Cate baseerde zich voor haar verhaal op de historische feiten.

W.F. Hermans (1921-1995) wordt beschouwd als één van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland. Hij behoort met Gerard Reve en Harry Mulisch tot ‘de Grote Drie’. Hij schreef naast bekende romans als Nooit Meer Slapen en Onder Professoren ook verhalen, essays, poëzie, vertalingen en toneelwerk. Hermans’ honderdste geboortejaar wordt gevierd met een keur aan evenementen en uitgaven. Begin december verschijnt deel 22 van de Volledige Werken. Hermans-kenner Wilbert Smulders vertelt over de humeurige schrijver die ook heel humoristisch kon zijn.

Terug