Ga naar de inhoud

De Literaire Hemel

Met Mustafa Stitou, Ynskje Penning en Bernard Asselbergs


Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe

Café de Amer

Amen 20, Amen

18,50


vr, 13 jan. - 20.15


Ruim aandacht voor poëzie in eerste Literaire Hemel van 2023

Vrijdag 13 januari besteedt De Literaire Hemel, vooruitlopend op de Poëzieweek, aandacht aan twee dichters.

Mustafa Stitou staat met ‘Waar is het lam? in diverse Beste Boeken-lijstjes van 2022.

Zijn vijfde dichtbundel ontstond over een periode van negen jaar. Stitou dook in de religieuze, psychologische en historische kanten van het offer en verbond die met elementen uit zijn persoonlijke geschiedenis.

In januari is het 120 jaar geleden dat Anton van Duinkerken werd geboren. Deze dichter kreeg in 1960 de Constantijn Huygensprijs en in 1966 de P.C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre. Jongste zoon Bernard Asselbergs beheert als literair executeur testamentair Van Duinkerkens nalatenschap.

Ynskje Penning schreef de trilogie ‘Overleven’, de lotgevallen van zeven Nederlandse mariniers in WOII. Voor dit historisch docu-drama baseerde zij zich op de verhalen van haar vader. Deel 1 werd genomineerd voor de Prijs van het Beste Groninger Boek 2020. Deel 3 is dit najaar verschenen. Na twaalf jaar reizen, lezen, onderzoeken en schrijven is haar Opus Magnum nu voltooid.

Interviewers zijn Joep van Ruiten en Annette Timmer. Het Weimar trio verzorgt de muziek.

Mustafa Stitou (1974) groeide op met de Koran in Lelystad, ontdekte daar in een bibliotheek de poëzie en begon met het schrijven van gedichten toen hij veertien jaar oud was.

Hij woont en werkt in Amsterdam, waar hij aan de UvA filosofie heeft gestudeerd. In 1994 debuteerde hij met de dichtbundel ‘Mijn vormen’, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. ‘Varkensroze ansichten’ (2003) leverde hem de Jan Campertprijs en de VSB Poëzieprijs op en voor ‘Tempel’ (2013) kreeg hij de Awater Poëzieprijs. In 2009 was Stitou stadsdichter van Amsterdam. Ook schreef hij enkele teksten voor toneel, en gaf hij poëzieles op basisscholen, middelbare scholen en op schrijfopleidingen. In 2018 werd zijn oeuvre bekroond met de A. Roland Holstprijs. Zijn nieuwe dichtbundel ‘Waar is het lam?’ roept vanuit vele oogpunten vragen op over welk offer de mens in de huidige wereld bereid is te brengen en waar hij hoop uit kan putten. NRC gaf het vijf ballen, de Volkskrant vijf sterren.

Ynskje Penning (1949) is schrijver en beeldhouwer. Ze groeide vanaf haar vijfde op in Norg en woont sinds 1974 in Haren waar ze een atelier heeft.

Penning heeft een aantal jaren in het onderwijs gewerkt en MO-geschiedenis gestudeerd, voordat ze in 1975 debuteerde met het kinderboek ‘Mensen in de pot’. Ze publiceerde 30 kinderboeken, 27 romans en twee historische romans en thrillers, voordat ze begon aan de trilogie ‘Overleven’ over zeven Nederlandse mariniers die tijdens de oorlog overal ter wereld werden ingezet om de geallieerde zaak te dienen. In het derde en laatste deel bereikt de geallieerde strijd zowel in Europa als in de Pacific zijn hoogtepunt. De slothoofdstukken laten zien hoe de overlevende mariniers met hun oorlogstrauma’s omgaan. Met dit boek heeft

Penning haar eerbetoon aan de Koninklijke Marine, de Nederlandse koopvaardij, het Korps Mariniers en haar vader Frans van Staalduinen afgerond.

Bernard Asselbergs (1954) is de jongste zoon van Anton van Duinkerken (1903-1968), pseudoniem van Willem Asselbergs. Van Duinkerken was dichter, letterkundige, essayist, redenaar, literatuurhistoricus en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Gecombineerd met zijn lidmaatschap van tal van commissies en redacties maakte dit hem tot een veelzijdig en prominent figuur in de literaire en culturele geschiedenis van Nederland ten tijde van de Verzuiling, de Tweede Wereldoorlog en de periode van wederopbouw en ontzuiling.

Bernard heeft in de loop van de jaren een grote collectie van het literaire oeuvre van zijn vader opgebouwd, waaronder auteursexemplaren, herdrukken en vormvarianten, prospectussen en recensies. Deze collectie staat centraal op de website die hij onlangs lanceerde.

De Literaire Hemel, vrijdag 13 januari 2023 in café De Amer in Amen

Aanvang: 20.15 uur

Toegang: € 18,50, inclusief twee consumpties

Kaartverkoop via www.literairehemel.nl