Ga naar de inhoud

De avond is ongemak


Spot Groningen

Stadsschouwburg

Turfsingel 86, Groningen

29,50


do, 19 okt. - 20.15


Het ontroerende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien. Met in de hoofdrollen de tweeling Jip en Imke Smit.

Jip en Imke Smit

Door de ogen van jongste zus Jas (Jip Smit) zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon (Imke Smit). De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

Jibbe Willems en Nina Spijkers

De avond is ongemak is een schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.