Ga naar de inhoud

David van Reybrouck

Theatercollege Revolusi: een levende geschiedenis


SPOT Groningen

Stadsschouwburg

Turfsingel 86, Groningen

Vanaf €11,50


do, 13 okt. - 20.15


David van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn meest recente boek is Revolusi. Daarvoor schreef hij o.a. Congo: Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Hij schreef de teksten voor de door Bruno Vanden Broecke gespeelde en met vijf sterren bekroonde voorstellingen Missie en Para, die beide in Groningen te zien waren. Daarnaast won hij de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre.

Indonesische onafhankelijkheidsstrijd
De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd maakte een einde aan de Nederlandse koloniale heerschappij in Azië. Een geschiedenis die ook nu nog verdeelt. Maar wat gebeurde daar eigenlijk precies? En hoe beleefden Indonesiërs hun strijd voor onafhankelijkheid? De Belgische historicus en schrijver David Van Reybrouck deed zes jaar onderzoek en sprak de allerlaatste getuigen van deze geschiedenis in Nederland en Indonesië, maar ook in Japan en Nepal.

Theatercollege
In zijn theatervoorstelling Revolusi: een levende geschiedenis leert David ons met andere ogen kijken naar Nederlands-Indië. En legt hij uit waarom een onafhankelijk Indonesië de wereld voorgoed veranderde. Aan de hand van mooie beelden, pakkende verhalen en intrigerende personages laat hij zien hoe de Indonesische revolusi nog steeds door leeft in onze tijd.

Theater over het koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië

Naast de theaterlezing van David Van Reybrouck spelen er aankomende tijd meer voorstellingen waarin ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië wordt onderzocht: De marathonvoorstelling De eeuw van mijn moeder in regie van Eric de Vroedt van Het Nationale Theater, Het Indisch Interieur gespeeld door Hans Dagelet en Bodil de la Parra en Gelukszoekers op Sumatra met o.a. Stefan Rokebrand.