Ga naar de inhoud

Boekenweek: Peter Middendorp over ‘Neven’


Sociëteit de Harmonie & Godert Walter

Sociëteit de Harmonie

Kreupelstraat 10, Groningen


di, 12 apr. - 20.00


Op dinsdag 12 april, in de Boekenweek, organiseert sociëteit de Harmonie in samenwerking met Godert Walter een avond met de schrijver Peter Middendorp over zijn onlangs verschenen boek Neven. Middendorp wordt deze avond geïnterviewd door Coen Peppelenbos. 

De avond begint om 20.00 uur – inloop vanaf 19.30 uur – en vindt plaats bij sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10. De toegang bedraagt € 5,00 (leden Harmonie gratis). 

Het boek

Er is waarschijnlijk één straf erger dan de rolstoel, en dat is te moeten toezien hoe een ander in jouw plaats in die rolstoel zit, en daar voor altijd in zal moeten blijven zitten.
Zonder te denken of te praten, met alleen wat geluiden af en toe, en soms een automatische beweging van een arm, een schouder of een been. (Vegetatief, hoort hij wel eens zeggen.) Dit alles denkt Robert Oosterhof als hij zijn neef Arie een jaar na de aanslag ophaalt uit een instelling, voor een tripje naar een Waddeneiland. Een vergissingsaanslag was het – of heeft Robert de daders een handje geholpen om in plaats van hem zijn neef Arie te grazen te nemen?

De neven lijken als twee druppels water op elkaar. Alles hebben ze samen gedaan, vanaf hun vroegste jeugd. Opgroeien. Studeren. De wiethandel. Alles, totdat Arie zijn
hoek van de handel verkoopt en Robert alleen in hun oude leven achterlaat, dat intussen in handen is van een nieuwe generatie criminelen: serieuzer, en meedogenlozer.
Robert had zich hun leven altijd voorgesteld als een zeldzaam verhaal van liefde, loyaliteit
en verbondenheid. Maar naarmate de tocht naar de Wadden vordert en moeizamer
wordt, vraagt hij zich steeds meer af: klopt het wel wat ik altijd heb gedacht? Hebben
we wel alles samen gedaan? Lijken wij wel net zoveel op elkaar als we altijd hebben
aangenomen?

Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig (winnaar Groninger Boekenprijs, longlist Libris Literatuur Prijs), een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. In 2018 verscheen het bejubelde Jij bent van mij (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), in 2019 De dood en de gladiolen over voetbalclub FC Emmen. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

Reserveren via:

boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl