Ga naar de inhoud

Boekenweek: lezing Lejo Siepe

Over 'Onverwacht, een familiegeschiedenis'


Bibliotheek Hoogezand

Bibliotheek

Gorecht-Oost 157, Hoogezand

5,-


do, 21 mrt. - 19.30


Van 16 t/m 24 maart is het Boekenweek. In 2024 is het thema ‘Bij ons in de familie’. Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen. Journalist en documentairemaker Lejo Siepe (1957) schreef een prachtig boek over een onverwachte vondst, en hoe deze vondst hem naar zijn familiegeschiedenis leidde.

Soms gebeuren er onverwachte dingen in een mensenleven. Journalist Lejo Siepe komt er pas na de dood van zijn moeder achter wie hij werkelijk is. Bij het uitruimen van het ouderlijk huis ontdekt hij het trouwboekje. Achter zijn geboortenaam staan de letters GEW. Wat betekent dat?

Hij gaat op zoek naar een oud familiegeheim. Er volgt een maandenlange speurtocht die hem in Heerlen, Oost-Groningen, de Noordoostpolder en Bremen doen belanden. Het boek geeft een schitterend beeld van een familie die op de ene plek buitengesloten wordt en dan in de polder een hernieuwd bestaan gaat opbouwen. Maar uiteindelijk moet de auteur zich belangrijke vragen stellen. Wat is afkomst? Wat zit er in de genen?

Voor deze lezing is beperkt plek, daarom is het fijn als je je aanmeldt via de website. De entree is vijf euro.