Ga naar de inhoud

Barwolt Ebbinge over Rottumerplaat

Tweezaam op een eiland


Boekhandel Riemer

Boekhandel Riemer

Nieuwe Ebbingestraat 1, Groningen

8,-


do, 17 nov. - 20.00


Lezing door Barwolt Ebbinge over het ontstaan van Rottumerplaat, het verboden eiland in de Waddenzee.

Barwolt Ebbinge vertelt over de ervaringen en belevenissen van zijn vrouw Doortje en hemzelf op het bijzondere natuurreservaat Rottumerplaat. Voor veel natuurliefhebbers is Rottumerplaat een verboden vogelparadijs: niemand mag er komen, behalve een handvol, door Staatsbosbeheer aangestelde vogelwachters. Jarenlang was Barwolt Ebbinge samen met zijn vrouw Doortje zo gelukkig tot deze uitverkorenen te behoren. Maanden achtereen verbleven zij op Rottumerplaat om broedvogels, doortrekkers en wintergasten te tellen.

In zijn boek Rottumerplaat beschrijft Ebbinge de tijd die hij op het eiland doorbracht zo levendig dat een lezer denkt dat hij of zij er zelf is.

Bezoekers kunnen een gesigneerd exemplaar kopen, een prachtig naslagwerk waar Doortje Dallmeijer de foto’s voor maakte, en hun dochter Maaike Ebbinge de illustraties. Ook het recente ontstaan van Rottumerplaat en hoe duinarbeiders en de elementen dit eiland steeds vervormd hebben, wordt uitvoerig beschreven.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zaten Godfried Bomans en Jan Wolkers elk een week lang alleen op Rottumerplaat. Voor beiden een indrukwekkende ervaring die ze totaal verschillend beleefden.

Na afloop zal de film “De Vogelwachter, tijd bestaat niet, enkel tij” van Hans den Hartog vertoond worden met opnames van vogelwachters op de Terschellinger Boschplaat, Engelsmanplaat en Rottumerplaat.